Цените на петрола се покачват в сряда сутринта на фона на продължаващите надежди за възстановяване на търсенето от Китай след премахването на ограниченията срещу COVID пандемията.

Към 9:10 часа българско време мартенските фючърси за сорта Brent поскъпват с $0,71 на борсата ICE Futures в Лондон, до $86,63 за барел. Във вторник цената на Brent се покачи с $1,46 (1,73%) до $85,92 за барел.

Цената на февруарските фючърси за американския WTI на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) в същото врме се покачи с $0,78, до $80,97 за барел. По време на предишната сесия тези контракти поскъпнаха с $0,32 (0,4%) до $80,18 за барел.

Китайският вицепремиер Лю Хе каза на Световния икономически форум в Давос, че Китай е отворен за глобално сътрудничество след три години изолация, причинена от пандемията от COVID-19. Той покани чуждестранните инвеститори да участват във възстановяването на икономиката на страната.

Икономиката на Китай се разшири с 2,9% на годишна база през четвъртото тримесечие на 2022 г., съобщи по-рано Държавното статистическо бюро. Ръстът се забави значително от 3,9% през третото тримесечие. В същото време показателят надмина очакванията на анализаторите, които средно прогнозираха увеличение на китайския БВП през октомври-декември с 1,8%, пишеTrading Economics.

ОПЕК подобри оценката си за глобалното търсене на петрол през първото тримесечие на 2023 г. със 160 000 барела на ден в сравнение с предишната прогноза - до 101,04 милиона барела на ден, се казва в месечния доклад на картела.

"Бяха направени леки корекции нагоре, тъй като икономиката на Китай се очаква да се подобри на фона на повторното излизане от ограниченията на COVID-19, докато други региони се очаква леко да се понижат поради икономически проблеми, които вероятно ще повлияят на търсенето на петрол", пише докладът.

Прогнозите за 2022 г. и 2023 г. остават непроменени съответно на 99,55 милиона барела на денонощие и 101,77 милиона барела на денощие.

Сега търговците очакват публикуването на месечния преглед на Международната енергийна агенция (МАЕ), който ще бъде публикуван в сряда.