Цените на петрола в петък сутринта растат, благодарение на коментари на енергийния министър на Саудитска Арабия.

Днес фючърсите за сорта Brent поскъпват с близо процент - до $69,54 за барел.

В същото време контрактите за американския еталон WTI се търгуват на ниво $65,00 за барел, с 1,09 процента над цената то края на вчерашната сесия.

В хода на петролната търговия в четвъртък Brent поевтиня с $0,56 (0,81%) - до $68,91 за барел, а WTI - с $0,87 (1,33%), до $64,30 за барел. Инвеститорите бях разтревожени от решението на президента на САЩ Тръмп да въведе мита върху значителна обем на стоките внасяни от Китай (до $60 млрд. на година).

Министърът на енергетиката на Саудитска Арабия Халид ал Фалих каза вчера, че е необходимо членовете на ОПЕК и през 2019 година да координират добива на петрол с Русия и други големи производители на суровината, извън картела.

Припомняме, през декември 2016 година ОПЕК и няколко други страни като Русия се договорих ада намалят добива на петрол с около 1,8 млн. барела на денонощие. Срокът на споразумението бе на два пъти удължавано и сега трябва да действа до края на тази година.

Сред другите фактори, подкрепящи подем на петролните цени, анализаторите посочват доброто търсене и геополитическото напрежение в Близкия изток.