Цените на петрола се повишават в четвъртък сутринта поради сигнали за повишено търсене и потребление на горива на ключови пазари.

Показателят за търсенето на петролни продукти в САЩ се е увеличил до максимум за повече от два месеца, информира Bloomberg. В същото време данните от Министерството на енергетиката на САЩ, публикувани в сряда, показват максималното намаляване на запасите от дестилати в страната от началото на март.

Потреблението на гориво в Китай може да се увеличи с оглед на предстоящия дълъг уикенд, тъй като жителите на КНР традиционно пътуват активно по време на празниците.

"Пандемията на COVID-19 продължава, но търсенето на петрол се възстановява стабилно благодарение на нарастващото потребление в САЩ и континентален Китай", каза Виктор Шум, вицепрезидент на консултантската компания IHS Markit. Реализирането на мнотго отлогени пътувания ще способства за търсенето на горива в Европа и Северна Америка, ако ситуацията с коронавируса в близко време се подбори".

Цената на юнските фючърси на Brent на лондонската борса ICE Futures дкъм 9,15 часа българско време в четвъртък е 67,63 долара за барел, което е с 0,36 долара над тази в края на предишната сесия. В резултат на търговията в сряда тези договори поскъпнаха с 0,85 долара (1,3%) - до 67,27 долара за барел.

Юнските фючърси за американския WTI при електронната търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) към същия момент се търгуват по 64,19 долара за барел, което е с 0,33 долара повече от нивото в края на вчерашната сесия. В сряда стойността на тези контракти се увеличи с 0,92 долара (1,5%) до 63,86 долара за барел.

Миналата седмица американските петролни резерви са се увеличили с 90 000 барела, съобщи енергийното министерство. Запасите от бензин се увеличиха с 92 хил. барела, а стоковите резерви от дестилати са намалели с 3,34 млн. барела.

По-рано тази седмица страните от ОПЕК + запазиха решението си от 1 април за постепенно увеличаване на производството през май-юли. OPEC + ще вземе решение за нивата на добива през август, както и до края на годината като цяло, през юни.