Петролните цени нарастват в сряда на фона на силната макростатистика от Китай, която подкрепя оптимизма на инвеститорите по отношение на перспективите за търсене на суровината.

Майските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures днес към 9,12 ч. българско време поскъпват с 0,35 долара, до 64,46 долара за барел. Във вторник цената на Brent спадна с 0,84 долара (1,3%) до 64,14 долара за барел.

В същото време майските фючърси за американския WTI поскъпват при електронната търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) с 0,30 долара, до 60,85 долара за барел. По време на предишната сесия тези контракти поевтиняха с1,01 долара (1,6%) - до 60,55 долара за барел.

Индексът на мениджърите на покупки (PMI) в преработващата промишленост на Китай през март се е повишил до максимум от 51,9 пункта от 50,6 пункта през февруари, според Държавната статистическа служба. Експертите, анкетирани от The Wall Street Journal, очакваха средно показателят да се повиши до 51,2 пункта.

Фокусът на пазара в сряда е срещата на министерския комитет за наблюдение на споразумението ОПЕК +. Ще се направи оценка на ситуацията на пазара преди обсъждането на квотите за производство на петрол през май. Срещата на министрите ще се състои в четвъртък.

На среща във вторник техническият комитет на ОПЕК + разгледа удължаването на сегашните квоти за май и запазването на доброволните ограничения на Саудитска Арабия върху 1 милион барела петрол на ден като основна възможност за решение.

Според агенция Bloomberg, която цитира делегати, експерти от техническия комитет са намалили прогнозата си за търсенето на петрол за 2021 година. Според новата прогноза, търсенето ще се увеличи тази година с 5,6 милиона барела на ден, спрямо ръста от 5,9 милиона барела на денонощие, както се очакваше по-рано.