В сряда сутринта цените на петрола умерено се покачват след повишаването им предишния ден поради очакванията, че Китай ще облекчи ограниченията срещу COVID.

Цената на януарските фючърси за сорта Brent, които приключват в сряда, на лондонската борса ICE Futures към 9:15 часа българско време бе 83,44 долара за барел, което е с 0,41 долара по-висока от тази при затваряне на предходната сесия. По-активно търгуваните февруарски фючърси се покачиха с $0,93, до $85,18 за барел. Във вторник февруарските контракти се покачиха с $0,36 (0,4%) до $84,25 за барел.

В същото време януарските фючърси за американския еталон WTI при електронната търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) се търгуват по 78,73 долара за барел, което е с 0,53 долара по-скъпо от крайната стойност вчера. Във вторник цената на тези договори се вдигна с $0,96 (1,2%), до $78,20 за барел.

Китайските власти обявиха планове за активно ваксиниране на по-възрастното население срещу коронавирус, намалявайки времето между ваксинациите за хора над 80 години до три месеца.

Съобщението последва безпрецедентните улични протести и беше първият сигнал, че Пекин може да обмисли облекчаване на своите драконовски мерки за контрол над коронавируса, отбеляза Рикардо Еванджелиста, старши анализатор в ActivTrades.

Вниманието на пазара е насочено и към срещата на ОПЕК+, която ще се проведе на 4 декември. Анализаторите на Eurasia Group смятат, че алиансът може да реши да намали производствените квоти на фона на перспективите за отслабване на търсенето в Китай.

Междувременно данните на Американския петролен институт (API) сочат спад на петролните запаси в САЩ миналата седмица със 7,85 милиона барела вместо очакваните от анализаторите 2,5 милиона барела.

Официалните данни на Министерството на енергетиката на САЩ за състоянието на стоковите енергийни резерви ще бъдат публикувани по-късно днес.