Цените на петрола, които са най-високите от януари 2020 г., продължават да се покачват във вторник поради сигнали за спад в добива и преработката на суровината в САЩ.

Силните студове са повредили системата за електрозахранване в Тексас и са довели до прекъсване на електрозахранването, съобщи Bloomberg. Проблемът обхваща и други щати в централната част на САЩ. При тези условия някои от големите съоръжения за производство на петрол в САЩ бяха преустановени. Според Energy Aspects общият спрян капацитет е над 3 милиона барела на ден.

Поради студеното време добивът на петрол в Пермския басейн е спаднал с около 1 милион барела на денонощие, според оценки на търговци и представители на индустрията.

Цената на априлските фючърси за петрол Brent на лондонската борса ICE Futures към 9,15 ч. българско време във вторник бе 63,51 долара за барел, което е с 0,21 долара по-високо от тази при приключване на предишната сесия. В резултат на сделките на 15 февруари тези договори поскъпнаха с 0,87 долара (1,39%) - до 63,3 долара за барел.

В същото време мартенските фючърси за американския еталон WTI при електронна търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) е 60,16 долара за барел, което е с 0,03 долара над нивото от вчера. В понеделник основната търговия на NYMEX не беше извършена поради почивния ден в САЩ.

"Глобалното предлагане се свива, тъй като студеното време в САЩ ще се задържи известно време", каза Уил Сангчил Юн, старши анализатор на суровини в VI Investment Corp. "В същото време очакванията за търсене се подобряват. Повишаването на цената на WTI до $65 за барел вече не изглежда невъзможно."

Стачката в Норвегия, за която Equinor ASA бе говорила преди това, беше избегната, тъй като членовете на SAFE и Норвежката асоциация за петрол и газ, представляващи работодателите, успяха да разрешат спорове в понеделник.