Цените на референтните световни марки петрол продължават леко да растат в петък сутринта след значителното им повишение предишния ден.

Търговците са загрижени за възможността за по-нататъшно повишаване на лихвените проценти от Федералния резерв и Европейската централна банка, което може да навреди върху търсенето на суровината.

Котировките на августовските фючърси за европейския еталон Brent на лондонската борса ICE Futures към 9:23 часа българско са на ниво $75,80 за барел, което е с $0,13 по-високо от това при затваряне на предходната сесия. В четвъртък цената на тези договори се покачи с $2,47 (3,4%) до $75,67 за барел.

Цената на юлските фючърси за американския петрол WTI при електронната търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) в същото време се вдигна с $0,07 , до $70,69 за барел. В резултат на търговията през предходната сесия тези договори поскъпнаха с $2,35 (3%) - до $70,62 за барел.

В сряда ръководството на американския Федерален резерв реши да не променя диапазона на основния лихвен процент (5-5,25% годишно), но сигнализира за вероятността от по-нататъшното му увеличение през тази година, за да ограничи ръста на потребителските цени.

Европейската централна банка, както беше предвидено, повиши и трите основни лихвени проценти с 25 базисни пункта след срещата в четвъртък до най-високите им нива от 22 години. В същото време президентът на банката Кристин Лагард заяви, че поставените цели в борбата с инфлацията все още не са постигнати. Според нея е много вероятно централната банка да повиши лихвите отново на заседанието си през юли.