Бенчмарковите сортове петрол продължиха да поскъпват в четвъртък, след като има индикации, че свръхпредлагането в САЩ не нараства толкова бързо, колкото се очакваше. Същевременно постепенното разхлабване на някои мерки по света доведе до лек ръст в търсенето на горивата за придвижване.

Фючърсите на американския лек петрол достигнаха 17,35 долара за барел, преди да поевтинеят до 16,67 долара, което е ръст за деня от 10,7%. Те поскъпнаха още по-значително - с 22% по време на търговията в сряда.

"Смятам, че сме близо до достигане на равновесна цена на американския лек петрол при стойности между 15 и 20 долар за барел", каза главният пазарен стратег на CMC Markets and Stockbuilding Майкъл Макарти. "В прогнозата са включени всички известни към момента фактори - препълването на складовете, което доведе до отрицателна цена, и очакваното свиване на добива."

Русия: Петролът ще остане евтин дълго време

Русия: Петролът ще остане евтин дълго време

Брент и американският лек петрол поскъпнаха по време на търговията днес

Петролните инвентории в САЩ нараснаха с 9 млн. барела през миналата седмица до общо 527,6 млн. барела, сочат данни на бюрото за управление на енергийната информация. Въпреки покачването си, те не достигнаха толкова голям ръст, колкото се очакваше предварително - 10,6 млн. барела.

"В сегашната обстановка пазарът изглеждаше отчаян за всички позитивни сигнали, независимо колко слаби са те", каза ръководителят на стоковата стратегия към ING Уорън Патерсън. "Фокусът през последната седмица наистина беше върху ръста на инвенториите и търсенето на горива."

Брент завърши деня при цена от 24,01 долара за барел, което е поскъпване от 6,25% в рамките на деня. Днес беше последния ден, през който се търгуваха контракти с доставка през юни, като в рамките на сесията сортът достигна пикова цена от 24,91 долара за барел.