Цените на петрола в четвъртък сутринта леко се понижават след силното им рали в сряда. То бе осигурено от надхвърлилото прогнозите съкращаване на запасите от суровината в САЩ и продължаващите проблеми с доставките от Канада за американските преработвателни заводи.

Днес сутринта фючърсите за сорта Brent поевтиняват на лондонската борса ICE Futures със 17 цента - до $63,15 за барел. При закриване на вчерашната търговия те бяха поскъпнаха с $0,75 (1,20%) - до $63,32 за барел.

Цената на американския еталон WTI с доставка януари на нюйоркската стокова борса (NYMEX) в същото време се понижава с 14 цента - до $57,88 за барел. Преди това контрактите бяха поскъпнали с $1,19 (2,09%) - до $58,02 за барел.

Поредното съществено свиване на запасите от суровината в САЩ вдъхна оптимизъм у инвеститорите, отбелязват Reueters.

По официалните данни на енергийното министерство, стоковите запаси от петрол в САЩ през миналата седмица са се съкратили с 1,86 милиона барела, до 457,142 млн. барела.

Предишната седмица тръбопровода Keystone, който доставя петрол от шистовите пясъци в Алберта, Канада до американските преработвателни заводи, бе затворен заради изтичане. Операторът на съоръжението TransCanada Corp съобщи, че транспортирането на суровината ще бъде ограничена най-малкото до края на ноември.

Глобалният пазар като цяло очаква срещата на ОПЕК и участници в споразумението за съкращаване на добива извън картела, на която във Виена на 30 ноември ще се реши понататъшната политика по този въпрос.

Източници на Reueters твърдят пред агенцията, че Саудитска Арабия лобира активно за продължаване действието на пакта с още 9 месеца - до края на 2018 година.