Цените на петрола продължават да се понижават в петък на фона на влошените перспективи за търсенето на суровината поради нарастващия брой заразени с на COVID-19 в световен мащаб и новия кръг от карантинни мерки в редица големи икономика.

Фокусът на вниманието остава е върху президентските избори в САЩ , чийто резултат все още не е обявен. "Но президентските избори не решават проблема с коронавируса и ограниченията. Няма да видим скоро възстановяване на търсенето на петрол", каза Фил Стрейбъл, анализатор в Blue Line Futures LLC в Чикаго.

"Политическата несигурност държи хората в неизвестност, а търговците само чакат", цитира експертът Bloomberg.

Цената на януарските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures днес сутринта (9:20 ч. българско време) е 40, 07 долара за барел, което е 0,86 долара (2,10%) под цената в края на предишната сесия. В четвъртък тези договори поевтиняха с 0,3 долара (0,7%), до 40,93 долара за барел.

Декемврийските фючърси за американския еталон WTI при електронната търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) към този момент е $37, 91 за барел, с $0,88 (2,27%) под нивото от края на вчерашната търговия. В четвъртък тези фючърсите поевтиняха с 0,36 долара (0,9%) - до 38,79 долара за барел.

От началото на тази седмица Brent е поскъпнал с 11%, WTI - с над 8%, очаквайки страните от ОПЕК + да отложат премахването на някои от ограниченията за добива на петрол, планирани за началото на следващата година.

"Пазарът на петрол показа значителен подем тази седмица, но сега изглежда, че ръстът е изчерпан и търговците са избрали да фиксират печалбите си", каза главният анализатор на Oanda, Крейг Ърлам.