Сутринта Brent се търгува по $55,21, а WTI - по

Цените на петрола от референтните световни марки падат по време в хода на търговията в понеделник на фона на укрепването на щатския долар.

"Американският долар се повиши за трети пореден ден в петък, покачва се и тази сутрин, което води до по-ниски цени в сектора на суровините", заяви ръководителят на Vanda Insights Вандана Хари, цитиран от S&P Global Platts.

Мартенските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures днес сутринта в 9,20 ч- българско време се търгуват по 55,21 долара за барел, което е с 0,68 долара по-ниско от нивото в края на предходната сесия. В петък тези договори се поскъпнаха с $1,61 (3%) до $55,99 за барел.

Цената на февруарските фючърси за американския еталон WTI при електронна търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) към този момент е $51,70 за барел, което е с 0,54 долара под цената от предишната търговия. В петък тези фючърси поскъпнаха с 1,41 долара (2,8%) до 52,24 долара за барел.

Въпреки спада в цените на петрола, анализаторите посочват продължаващи "бичи настроения", тъй като инвеститорите очакват нови стимулиращи мерки от администрацията на новоизбрания президент на САЩ Джо Байдън.

Междувременно епидемиологичната ситуация в Европа и Съединените щати, както и неотдавнашните огнища на коронавирус в Азия, изглежда не представляват сериозно безпокойство за пазара.

"Въпреки че развитието на пандемията е тревожно, през последните няколко седмици имаше признаци, че пазарът на петрол гледа напред, очаквайки евентуално подобрение с ваксини", каза Хари.

През миналата седмица цените на петрола се повишиха с около 8%. Оптимизмът на търговците беше подкрепен от новината за доброволно допълнително намаляване на производството от Саудитска Арабия през февруари и март.