Цените на петрола тръгнаха да растат в петък, но завършват седмицата на червено на фона на опасенията от по-ниско търсене поради връщането на ограничителни мерки в редица страни, включително Франция и Великобритания, както и сигнали за евентуално увеличение на предлагането.

Ноемврийските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures днес сутринта се търгуваха по 42,17 долара за барел, което е с 0,23 долара (0,55%) по-високо от цената в края на предишната сесия. Сред което отново започнаха да падат под 42 долара за барел. В четвъртък тези контракти поскъпнаха с 0,17 долара (0,4%), до 41,94 долара за барел.

Цената на ноемврийските фючърсите за американския еталон WTI при електронна търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) в същото врема възлиза на 40,53 долара за барел, което е с 0,22 долара (0,55%) по-високо от нивото от предишната сесия. Вчера тези фючърси поскъпнаха с $ 0,38 (0,1%) - до $ 40,31 за барел.

От началото на тази седмица Brent поевтиня с 2,1%, а WTI - с 1,7%.

Преди ден, на 24 септември, Bloomberg съобщи с позоваване на търговци на петрол за рязко увеличение на доставките на иракски петрол за октомври. Това може да означава увеличение на производството в страната, която, напротив, трябва да намали добива си над установените квоти в съответствие с механизма за компенсация по споразумението ОПЕК +.

Също тази седмица Либийската национална петролна корпорация докладва за възобновяването на производството на петрол в източната част на страната, след като командващият Либийската национална армия (LNA) Халифа Хафтар обяви премахването на осеммесечната блокада на петролните полета и пристанища в резултат на споразумение с правителството в Триполи.

"Мечешките настроения, движени от очакваното увеличение на доставките от Ирак и Либия, както и от ново нарастване на заболеваемостта от COVID-19 в Европа, надвишават пазарното въздействие от намаляването на запасите от петрол в САЩ", каза Вандана Хари, основател на Vanda Insights в Сингапур.

Експертите на AxiCorp отбелязват, че макар да има няколко фактора, които оказват натиск върху пазара на петрол, ключът все още е очаквания спад в търсенето.