Цената на петрола сорт Brent спада във вторник сутринта поради сигнали, че мерките за стимулиране в Китай не са достатъчни, за да тласнат икономиката на страната и търсенето на петрол към силен растеж.

Ден преди това анализатори от няколко водещи инвестиционни банки, включително Goldman Sachs Group Inc., понижиха прогнозите си за растежа на китайската икономика.

Във вторник Народната банка на Китай понижи основния лихвен процент по заеми (LPR) за период от една година с 10 базисни пункта (bp) до 3,55% годишно. Лихвеният процент по петгодишните заеми е намален до 4,2% от 4,3% годишно, съобщи централната банка в Пекин. Ставките бяха намалени за първи път от август 2022 година.

Цената на августовските фючърси за европейския сорт Brent на лондонската борса ICE Futures към 9:10 часа българско време е 75,65 долара за барел, което е с 0,43 долара по-ниска от тази при затваряне на предишната сесия. В понеделник тези договори поевтиняха с $0,52 (0,7%) до $76,09 за барел.

Юлските фючърси за американския еталон WTI при електронната търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) към същия момент се търгуват с $0,80 по-скъпо - за $70,97 за барел. В понеделник основните търгове за WTI не се проведоха поради празник в САЩ.

Цените на петрола може да завършат на червено за второ поредно тримесечие на фона на достатъчното предлагане на пазара и очакванията за отслабване на търсенето на фона на затягането на паричната политика от страна на най-големите централни банки в света.