Отслабващата световна икономика и забавянето на търсенето на петрол в комбинация с все по-големия добив на шистов нефт в САЩ направи опасенията за пренасищане на пазара актуална тема през последните месеци.

Обратно на това обаче през следващите няколко години основен проблем на сектора може да се окаже нов остър недостиг на петрол, а не по-голямо предлагане от търсенето. И това би повишило цената на суровината, пишат в свой анализ от специализирания сайт OilPrices.

От началото на 2019 година наченките на свръхпредлагане наистина са факт и те се превърнаха в причина за натиск върху цените на черното злато. Ниските цени от своя страна се оказаха пречка за бързия растеж на добива на шистов нефт в Щатите.

Въпреки това очакванията са той да достигне пика си след 2020 година. Според анализаторите от Pinkerton американските компании ще използват капацитета на всички разкрити досега находища до 2024 година. А това ще се превърне в причина за отварянето на нова "дупка" в световните доставки.

Друг фактор за недостиг на пазара в следващите няколко години са и слабите инвестиции в индустрията след срива на цените през 2014 година, за който предупреждават от ОПЕК.

Международната агенция по енергетика (IEA) вече ревизира прогнозата си за растежа на търсенето през 2019 година с 100 барела на ден надолу до 1,1 милиона барела на ден, след като между януари и май то насарса с едва 520 хиляди барела на ден. Това беше най-слабият период за пазара от 2008 година насам.

От IEA очакват добивът в САЩ да продъжи да нараства до 2025 година, а след това "продукцията ще започне да пада постепенно".

Според последния доклад на ОПЕК World Oil Outlook доставките на страните извън организацията ще достигнат своя връх в края на следващото десетилетие, като основен принос ще има именно американският добив.

Трябва да се отбележат обаче и очакванията за търсенето на пазара. Анализаторите прогнозират, че то ще продължи да расте през следващите 10 години, като основен принос за това имат петрохимическата индустрия, транспортът и авиацията.

В резултат петролният сектор се трябва да удвои броя на конвенционалните нефтени проекти, за да отговори на този растеж, посочват от IEA.