Цената на земята в Добричкия регион стигна до 3000 лева за декар. Причината - високите ренти и плодородната година. Ръстът идва на фона на сушата от миналата стопанска година, когато в областта има и парцели под 2000 лева за декар. За ръста алармират брокери на недвижими имоти пред БТА.

През 2019 година цените на рентите на земеделската земя в Североизточния регион са били 69 лева, според данни от НСИ. В Добричко- най-плодородната част на страната, цената е била 87 лева. През 2020 година цените бяха дори по-ниски. Около 20 000 декара бяха изцяло пропаднали площи, засети с пшеница в Добричко. Земеделци казваха, че са завършили годината на загуба.

Малките ферми у нас намаляха десетократно: Къде земята е най-окрупнена?

Малките ферми у нас намаляха десетократно: Къде земята е най-окрупнена?

Най-голямо уедряване на имотите е постигнато в Плевенско, среден размер 1 191 дка

Тази година обаче се изплащат ренти от сорта на 100-120 лева за декар. Това е и основният двигател за вдигането на цените на селскостопанската земя с 200-300 лева за декар за областта.

Експерти от сектора заявяват, че заради високите добиви през лятото цените на земята в Добричкия регион се връщат на нивата от преди сушата или по средно 2500-2600 лева за декар. Земя се търси най-вече от арендаторите, но не само. Хора, които търсят защита от инфлацията, имат интерес към покупка. Желанието за това да вложат парите в земеделски парцели е породено от отрицателните лихви на банките.

Най-скъпите сделки са около землището на Балчик, където цената стига до 3000 лева.

Интерес към покупка на земя има, но не и продавачи, тъй като високите ренти задържат предлагането според управител на една от големите агенции за недвижими имоти в региона. Цените може да се вдигнат още, смятат експертите.

Реколтата в най-плодородната земя на България загина заради военно учение?

Реколтата в най-плодородната земя на България загина заради военно учение?

"Нямам идея какво да правя сега": опустошителната градушка в Пловдивско унищожи труда на стотици хора и съсипа реколтата в най-плодородната земя на България. При това бедствието е можело да бъде предотвратено

Миналата година пандемията повлиява значително на пазара на земеделска земя у нас. Тогава сделките със земя са намалели, а цените пандаха. И климатичните условия оказаха влияние. Цялата Източна България пострада драстично, което е допринесло за спад в интереса в региона. Вероятно сега се освобождава и задържането търсене и интереса за покупка е голям.