Подходът на Швеция със значително по-леко ограничаване на мерките във връзка с разпространението на Covid-19 доведе до ограничени икономически ползи, според проучвания, които сравняват моделите в скандинавската страна и в Дания, където са приети далеч по-рестриктивни политики.

За разлика от други места в Европа, Швеция не е влязла в блокиране, като държи магазините, училищата и ресторантите отворени и вместо това разчита на доброволно социално дистанциране, пише Bloombeg.

Стратегията е довела до много по-висок процент на смъртност, а потребителските разходи в Швеция са спаднали само с 4 процентни пункта разлика - 25%, в сравнение с 29% в Дания.

Според Адам Шеридан, един от авторите на изследването, относително малката разлика вероятно се дължи на това, че потребителите в Швеция независимо решават да ограничат разходите, свързани със здравето.

Констатациите показват, че потребителските разходи "ще спаднат дори при липса на правителствена намеса", каза Шеридан.

Ако приемете, че разликата в смъртността в Швеция и Дания е причинена от различни политически решения, тогава изследванията ни показват, че всъщност не губите толкова много допълнителни разходи за всеки допълнителен живот, който спасите ", каза Шеридан.

Швеция е с по-висока смъртност от съседите си, като броят на смъртните случаи, дължащи се на Covid-19, е 5 747 в Швеция и 616 в Дания, според последните официални данни.

Европейският съюз прогнозира подобни спадове в брутния вътрешен продукт за Швеция и Дания през тази година.