Основният доставчик на оръжия за Полша през 2023 г. са Съединените щати, съобщи полският президент Анджей Дуда пред телевизия Fox News.Части от интервюто бяха публикувани от президентската канцелария.

"Миналата година похарчихме 4% от нашия брутен вътрешен продукт (БВП) за отбрана. Това включва огромни покупки на оръжия. На първо място, ние ги правим покупките от Съединените щати", посочва Дуда.

"Близкият съюз между Полша и Съединените щати, като най-силните трансатлантически връзки, по мое мнение представлява интереса на Полша и общоевропейския, но също така и интереса на Съединените щати", добавя полският президент.

По думите на Дуда, "историческият опит на Полша ни учи, че колкото по-тесни са връзките между Европа и Съединените щати, толкова по-сигурна е Европа и толкова по-голям е шансът да се освободим от руско влияние".

Припомняме, че препоръката за страните от НАТО е, средствата за отбрана да бъдат поне 2% от БВП на съответната държава.

През 2023 г. Съединените щати, по-конкретно, са доставили на Варшава партида HIMARS, десетки танкове Abrams и бронирани машини Oshkosh.

Освен това, планира се скоро да бъдат доставени от САЩ в Полша близо 100 броя хеликоптери Apache, снабдени с управляеми противотанкови ракети и системи за управление на дронове, както и основни елементи от интегрираната система за противоракетна отбрана IAMD, и други видове оръжия.

Полша ускорено инвестира във въоръжаване, ето в кои направления

Полша ускорено инвестира във въоръжаване, ето в кои направления

Страната има най-големият в Европа завод за тротил