Полша увеличава производството си на оръжие на фона на конфликта в Украйна, пише полското издание Rzeczpospolita.

Инвестициите и технологичното ускоряване правят постижими планове за обем на производството на стрелкови оръжия, които преди конфликта в Украйна можеха да изглеждат почти фантастични, се отбелязва в публикацията.

Защо Полша не иска да влиза в еврозоната?

Защо Полша не иска да влиза в еврозоната?

В момента влизането в еврозоната е вредно за стандарта на живот на поляците, смята шефът на централната банка на страната

Така например, за две години заводът в Лучник планира да увеличи годишния обем на производството си на стрелкови оръжия до 100 хиляди единици. А стоманолеярният завод "Сталова Вола" ще стане доставчик на бронирани автомобили.

Да увеличат още производствения си капацитет се подготвят дори наскоро модернизирани предприятия - техният производствен капацитет вече не е достатъчен за нарасналите потребности.

Продължават инфраструктурните инвестиции в ремонтни и корабостроителни заводи и във Военната корабостроителница в крайбрежен район на страната. Там се да бъдат построени три лицензирани многоцелеви фрегати от серията Miecznik от ново поколение.

F-15EX: Супер изтребителят, който САЩ предлагат на Полша

Супер изтребителят, който САЩ предлагат на Полша

Варшава има и други варианти от ЕС и Южна Корея

Анализатори от сектора се надяват, че това ще предотврати изглеждащия доскоро неизбежен срив на полския военоморски флот. Предвижда се строителството на първия кораб Miecznik да започне още през януари.

Автомобилният завод Autosan започна производството на най-новия многоцелеви брониран автомобил с висока проходимост Waran.

Инвестиционен импулс получи и заводът Nitro-Chem в Бидгошч, който е най-големият в Европа за производство на тротил и един от водещите за това производство в света. Nitro-Chem е най-големият полски износител в сферата на отбраната. Миналата година заводът ускори производството на тротил до максимални нива, отбелязва полското издание.

Какво могат двата най-нови самолета на руската бойна авиация

Какво могат двата най-нови самолета на руската бойна авиация

Какви са бойните характеристики на многоцелевия изтребител Су-57 и стратегическия бомбардировач ПАК-ДА