Един от най-модерните и мощни конвенционални изтребители в света може съвсем скоро да започне да пази небето на Полша. Изключително интензивно модернизиращата армията си източноевропейска държава преговаря с Boeing за доставката на F-15EX Eagle II.

Контекст: Изтребителят е изграден върху добре познатата и използвана още от 70-те платформа на F-15 (по-специално - на експортната модификация на ударния F-15E за Катар и Саудитска Арабия), като обаче я надгражда с нови радар и авионика. По всяко време на денонощието и при всякакви метеорологични условия той може да открива, следи и обстрелва цели с до 22 ракети "въздух - въздух", които носи.

Полша увеличава военните разходи с 15%, бюджетен дефицит 4,5%

Полша увеличава военните разходи с 15%, бюджетен дефицит 4,5%

От 2015 г. до сега бюджетът за военни разходи се е повишил с 327%

F-15EX е двуместен, като вторият член на екипажа борави с въоръжението и се предвижда на по-късен етап да контролира бойни дронове.

Машината в момента навлиза на въоръжение в американските ВВС, а през следващите месеци същият процес ще започне и в Израел. Подобно на F-16V, и в този случай утвърдена платформа е комбинирана с най-нови технологии, за да се подпомогнат по-модерните, но и по-скъпи F-22 и F-35.

Какво представлява корейският изтребител FA-50, с който се въоръжава Полша

Какво представлява корейският изтребител FA-50, с който се въоръжава Полша

Машината може да служи и за подготовка на пилоти

Силна страна на F-15EX е именно огромното количество въоръжение, което носи. Очакването е към края на десетилетието той вече да не е способен да пробива модерните ПВО системи, но ще продължи да е ефективен вариант за защита на собственото въздушно пространство.

Детайли: На пресконференция директорът по бизнес развитието на Boeing Роб Новотни даде ясно да се разбере, че са в ход "разговори с полските ВВС".

Най-лошият кошмар на танковете: Полша купува 96 вертолета Apache за $12 млрд.

Най-лошият кошмар на танковете: Полша купува 96 вертолета Apache за $12 млрд.

Сделката беше одобрена от Държавния департамент на САЩ

Варшава ударно се въоръжава след избухването на войната в Украйна, като придоби танкове Abrams, вертолети Apache и ракетни комплекси HIMARS от САЩ, а също така бронирани машини, артилерия и леки учебно-бойни самолети FA-50 от Южна Корея и най-малко два самолета за далечно радиолокационно откриване от Швеция.

Снимка 633039

Източник: Wikimedia Commons

Съвсем наскоро Полша обяви, че ще похарчи 15 млрд. долара за противовъздушната си отбрана. Командирът на ВВС на страната на свой ред заяви, че очаква да разполага със 160 бойни самолета, като според Breaking Defense подобен коментар определено отваря възможност 2 или 3 ескадрили F-15EX да влязат в ролята на тежки изтребители, които да подпомогнат модерните F-35 и леките FA-50.

От друга страна: Самите Boeing признават, че конкретна оферта все още няма, а евентуалното адаптиране на F-15EX за нуждите на Полша може да струва допълнителна сума.

Варшава има избор. Твърди се, че той включва още Eurofighter Typhoon, но и участие в южнокорейската програма за новия изтребител KF-21.

Какво следва: Ако все пак двете страни се разберат, първият F-15EX ще бъде доставен около 3 години след подписването на договора. Заводът в Сейнт Луис може да произвежда максимум по 36 самолета годишно.