Полша ще увеличи бюджета за военни разходи през 2024 г. с повече от 15%, става ясно от изявление на премиера Матеуш Моравецки. Полското правителство одобри проектозакона за бюджета за следващата година.

"Въпреки многото кризи успяхме да осигурим необходимите приходи за следващата година. Ако погледнете картината на целия бюджет, бих обърнал внимание на три основни стълба. Първият е широко разбираната физическа сигурност - сигурността на нашите граници и финансиране на нашата армия. Това е повече от 158 милиарда злоти ( около $38,1 милиарда, бел. ред.)", каза Моравецки, цитиран от interfax.ru.

Най-лошият кошмар на танковете: Полша купува 96 вертолета Apache за $12 млрд.

Най-лошият кошмар на танковете: Полша купува 96 вертолета Apache за $12 млрд.

Сделката беше одобрена от Държавния департамент на САЩ

През 2023 г. полското правителство отдели 137,1 милиарда злоти ($33,1 милиарда) за тези нужди, така че увеличението на военните разходи за догодина ще бъде около 15,2%.

Полският премиер отбеляза, че от 2015 г. насам , когато тази сума е била 37 милиарда злоти, бюджетът за военни разходи се е увеличил с 327%.

Полша се превръща в новата европейска военна суперсила

Тази държава се превръща в новата европейска военна суперсила, но има ли достатъчно пари за целта

Не ясно обаче дали ще й стигнат парите за поддръжка на голямата армия в бъдеще

Той обяви и увеличение с 12,3% на заплатите на служителите в държавния сектор, държавните служби и правоохранителните органи.

Моравецки добави, че 190 милиарда злоти ще бъдат разпределени за здравеопазване, повече от 137 милиарда злоти за социалната сфера.

Полската IT индустрия: Тих бум в сянката на войната

Полската IT индустрия: Тих бум в сянката на войната

Страната привлече огромни западни инвестиции през последните години

Бюджетният дефицит на Полша за финансовата 2024 г. ще бъде около 4,5% от Брутния вътрешен продукт на страната, с годишна прогноза за инфлация от 6,6%.