Когато говорим за полската индустрия, за повечето хора първите асоциации са металургия, машиностроене и хранително-вкусова промишленост. С това източноевропейската страна е известна по света от един век, но сега има една сфера, която е в истински разцвет - IT и технологиите.

Детайли: Технологичният сектор носи 8% от БВП на страната, като в него влизат 60 000 компании, 10 от които са оценени на по над 1 млрд. долара.

Mercedes създава първата си фабрика изцяло за електромобили в Полша

Mercedes създава първата си фабрика изцяло за електромобили в Полша

Производството ще е за електрически микробуси

Гиганти като Microsoft, Google, Meta, Intel, Samsung и Amazon имат сериозни инвестиции в страната. През миналата година Google инвестираха 600 млн. евро в страната. Те имат технологичен хъб за облачни услуги във Варшава с 2500 служители, от които 1000 са местни.

На 16 юни т.г. Intel обяви, че близо до Вроцлав ще построи завод за полупроводници, в който ще инвестира 4,6 млрд. долара и ще даде работа на 2000 души след отварянето си през 2027 г. Като цяло, производителят на процесори е от 30 години в страната и има 4000 служители в нея.

Инвестиции за $1 милиард: Microsoft отвори първи център за данни в Полша

Инвестиции за $1 милиард: Microsoft отвори първи център за данни в Полша

Това е и първият хъб на компанията в района на Централна и Източна Европа (ЦИЕ)

Това само някои от примерите.

Още нещо: Наличието на толкова много западни компании със сериозно присъствие и силни местни играчи води и до феномена на "обратно изтичане на мозъци" - квалифицирани поляци напускат работните си места в чужбина, за да работят по специалността си в родината.

За подобно решение помага и добрата локация на страната в рамките на Европа, а за работодателите има спокойствие, че, освен на завърналите се опитни служители, могат да разчитат и на млади таланти - резултатите на завършващите в STEM направленията са на челни позиции в международен план.

Intel ще инвестира милиарди долари в завод за полупроводници в Полша

Intel ще инвестира милиарди долари в завод за полупроводници в Полша

Очаква се там да бъдат открити около 2000 нови работни места

От друга страна: Централното местоположение на Полша има и своите лоши страни - буквално край задния ѝ двор гори войната в Украйна. Някои от инвестициите, като тези на Google са с категорично геополитическа окраска - финансовият директор на Google заяви, че "ще използваме нашите ресурси и пространства, за да подпомогнем засегнатите от продължаващата война в Украйна".

Други са по-прагматични. Знае се, че Intel получиха 11 млрд. евро от Германия, за да открият завод в страната, докато в случая на Полша не е известно как Варшава е мотивирала технологичния гигант.

Освен това, големите инвеститори имат и големи искания. Още през зимата компании като Amazon, Mercedes-Benz и Ikea в официално писмо поискаха Полша да ускори въвеждането на "зелена" енергия, за да могат да продължат да инвестират в страната. Това не е неочаквано - привличането на инвеститори е все по-зависимо от изпълнението на ESG целите, но полската енергетика е най-зависимата от въглищата в ЕС - цели 71% от електроенергията на страната идва от тях.

Има и определени политически неясноти, например - по отношение на данъчното облагане. Властта поиска да вдигне ставките за работещите в сектора, но съдът не го позволи и в момента данъкът е между 8,5% и 12% съобразно неясни дефиниции.