Технологичният гигант Microsoft откри първия си в Централна и Източна Европа център за облачна обработка на данни. Той се намира във Варшава, Полша и се състои от три независими локации около столицата, съобщиха от компанията в изявление, цитирано от световните агенции.

Облачният хъб край Варшава е част от планираните инвестиции на Microsoft в Полша в размер на $1 милиард

Снимка 337187

Източник: iStock

От Microsoft обявиха, че ще дадат на бизнеса в района на ЦИЕ "бърз и надежден достъп до облачни услуги, ускорявайки цифровизацията на икономиката и укрепвайки устойчивостта и сигурността на данните".

С един удар Microsoft ще обърнат срещу себе си партньори и потребители

С един удар Microsoft ще обърнат срещу себе си партньори и потребители

Компанията лансира виртуалните компютри като алтернатива за бизнеса

"Войната в Украйна ни помогна да осъзнаем колко важна е киберсигурността и защитата срещу потока от фалшиви новини и пропагандни трикове, в които Русия превъзхожда", заяви пред местните медии по време на откриването на центъра премиерът на Полша Матеуш Моравецки. На събитието присъстваше и президента на Microsoft за Европа, Близкия изток и Африка - Ралф Хауптер.

Всяка от трите локации на новия Център край Варшава ще разполага с поне един център за съхранение и обработка на данни

Центърът е изграден в съответствие с ограничителните разпоредби на Полша за съхранение на данни. Страната е сред държавите с най-голямо IT присъствие в обществената си сфера, като много услуги са достъпни онлайн. А новата мащабна инвестиция в центровете за данни идва "в отговор на нарастващото търсене на високопроизводителни изчисления и бърз и надежден достъп до облачните услуги на Microsoft", става ясно от изявлението на Microsoft.

Microsoft спря да обновява Windows 10

Microsoft спря да обновява Windows 10

Вече е ясно и кога ще приключат и редовните поправки по линия на сигурността