"Уважаеми фирми, защо не спрете да купувате компютри?" - това определено не звучи като въпрос, който може да дойде от компания като Microsoft, но на практика в момента се случва именно това. Софтуерният гигант лансира виртуалните компютри като по-евтина и "зелена" алтернатива за бизнеса. Проблемът е, че това ще е за сметка както на дългогодишните хардуерни партньори на компанията, така и на всеки, чиито работодател реши да се възползва от тази възможност.

Контекст: Услугата Windows 365 предоставя срещу месечна такса на фирмите достъп до виртуални компютри с инсталирана на , към които служителите могат да се включат дистанционно.

Windows 8.1 живее последните си дни, но още работи на милиони компютри

Windows 8.1 живее последните си дни, но още работи на милиони компютри

Операционната система няма да получава обновления и така сигурността ѝ може да бъде компрометирана

Поддръжката на машините е в голяма степен поета от Microsoft като производителността вече не зависи от хардуера във физическия свят - даже и служителят да се свързва през много стар компютър, той ще се използва само за да показва картина от работния плот на виртуалния и да подава команди към него. На практика даже той може да работи през смартфон, таблет или "умен" телевизор.

Детайли: Новият план Windows 365 Frontline е специално насочен към компаниите с кол центрове, лечебните заведения и подобни, в които работата е организирана на смени. Всеки един лиценз ще дава достъп до максимум три виртуални компютъра, но с уговорката, че във всеки един момент може да е активен само един.

Пазарният дял на Windows падна под 80% за първи път от десетилетия

Пазарният дял на Windows падна под 80% за първи път от десетилетия

ChromeOS на Google "изяжда" продажбите на Microsoft в ниския клас и се изстрелва на втора позиция

От Microsoft са поръчали и анализ по темата на консултантската компания Px3, според който вариант, при който служителите използват Windows 365 на личните си компютри, ще доведе до близо 45% по-ниски разходи чрез намаляване на консумацията на енергия, почти 3 пъти по-рядка подмяна на хардуера и то с по-евтини устройства, както и ред други предимства от гледна точка на устойчивото развитие, посочва The Register.

От друга страна: Ключовото послание на Microsoft е, че с Windows 365 компаниите ще купуват по-рядко компютри и най-вече ще могат да са възможно най-евтини. Надали това са очаквали да чуят AMD, Intel, Lenovo, Dell, HP и всички останали производители на хардуер. Секторът разчита на силни PC продажби, а във времена на икономическа несигурност те могат да се очакват по-скоро от корпоративните клиенти, отколкото от обикновените потребители.

Половината корпоративните данни вече са в облака

Половината корпоративните данни вече са в облака

Сигурността е приоритет само за една трета от потребителите

За служителите миграцията към cloud PC също има потенциал да създаде проблеми. Далеч не всеки желае да върши служебна работа на личното си устройство и в крайна сметка да го амортизира по този начин. В промоционалните си материали от Microsoft обвързват новия си продукт с въвеждането на политики, в които работодателите подпомагат служителите си за покупка на хардуер, но това е само пожелателно.

Още нещо: Виртуалните компютри не са без пари. Все още Windows 365 Frontline няма публична цена, но даже най-евтиният "облачен" вариант за обща употреба би струвал около 3000 долара за 8-годишен период. С тези пари дадената компания може да си купи няколко доста добри лаптопи. И даже в много случаи да им сложи Linux.