10 януари 2023 г. - това е денят, в който официално Microsoft прекратява поддръжката на операционната си система за персонални компютри, лаптопи и таблети Windows 8.1. Това означава спиране на всякакви обновления на софтуера и подобрения по отношение на сигурността. Последното е може би най-важно, тъй като милиони компютри все още използват тази операционна система и след броени дни те ще станат значително по-уязвими.

Към октомври 2022 г. Windows 8.1 е четвъртата най-популярна версия на операционната система с 2,45% дял. Това изглежда скромно, но в глобален мащаб означава, че изключително много машини все още разчитат на него. Някои от тях може да са свързани и с критична инфраструктура.

Грозното пате на операционните системи

Наследник на успешния Windows 7 и представен официално през август 2012 г., Windows 8 предизвика изключително полярни реакции още с появата си. Това беше първата версия на операционната система, която се опитва да предложи потребителско изживяване както на компютър, така и на таблет с тъчскрийн вместо физическа клавиатура.

Критична уязвимост заплашва стотици милиони компютри с Windows по света

Критична уязвимост заплашва стотици милиони компютри с Windows по света

Microsoft публикува спешна кръпка, която обаче не разрешава проблема напълно

Интерфейсът смело загърби традиционното "Старт" меню за сметка на интерактивни елементи, които използват информация от интернет. Това беше удачен ход при таблетите, но пуританите разкритикуваха хабенето на екранно пространство на лаптоп или десктоп.

Технологиите, вложени в Windows 8 и надграждащия го Windows 8.1, не се оказаха разработени напразно. През 2015 г. Microsoft представи също толкова адаптивния, но значително по-"полиран" Windows 10, при това - като безплатен ъпгрейд от седма и осма версия. Операционната система беше много успешна и не е случайно, че даже Microsoft срещат трудности да убедят потребителите да минат към дебютиралия тази година Windows 11.

Защо е важно, че обновленията спират

Една операционна система може без проблем да работи и след края на поддръжката - никой не може да ви спре даже днес да използвате Windows 3.1 от зората на 90-те (ако намерите хардуер, на който да можете да го инсталирате, естествено). Проблемът е в сигурността.

Много от най-тежките киберудари през последните години като WannaCry се възползват от уязвимости в операционната система, които антивирусната програма не може да "запуши", даже и да е актуална.

Microsoft прекратява поддръжката на Windows 7 от януари 2020-а

Microsoft прекратява поддръжката на Windows 7 от януари 2020-а

След това компютрите няма да получават защита от актуалните хакерски опасности

След 10 януари всяка подобна "дупка" в Windows 8.1 ще се превърне в отворена врата, през която хакерите да влизат. Вече има прецеденти - при заключването на хиляди компютри от ransomware през 2017 г. стана ясно, че много критични звена все още са използвали отдавна спрения от поддръжка Windows XP (който е "набор" 2001 г...).

Затова, ако имате компютър с Windows 8.1, най-добре помислете за ъпгрейд. За доброто на вашите данни е.