Критична уязвимост в операционната система Windows поставя под риск над 1,3 млрд. компютъра по света, предупреждават експерти. Във вторник Microsoft публикува поправка, но се оказва, че тя не върши работа.

Заплахата, която получи името PrintNightmare, бе открита наскоро от специализираната компания Snagfor. Уязвимостта позволява на хакери да получат отдалечен достъп до операционата система — да инсталират програми, да разглеждат и трият файлове, и дори да създават нови акаунти. По случайност от компанията изтекоха инструкции как операционната система може да бъде "пробита". И макар че те бяха бързо изтрити, техни копия вече са навсякъде в интернет пространството.

Уязвимостта се крие в програмната обезпеченост, свързана с използването на принтери, свързани в локалната мрежа.

Уил Дорман, старши анализатор в CERT Coordination Center, твърди, че това е най-големият бъг, с който индустрията се е срещала отдавна.

Microsoft публикува спешна "кръпка" във вторник за Windows 10, Windows 8 и дори за Windows 7, който вече не се поддържа, но едва 12 часа по-късно стана ясно, че тя не работи — или поне не за всички машини. Добрата новина е, че инсталациите на Windows по подразбиране не би трябвало да са вече уязвими — стига потребителите и администраторите да са инсталирали последните ъпдейти.

Windows 10 работи на около 1,3 млрд. устройства по света, според CCS Insight, като държи 75% дял.