"Последната версия на Windows" - така Microsoft наричаха Windows 10 при дебюта му през 2015 г. 8 години и много промени в приоритетите на компанията по-късно, вече е ясно и коя е последната версия на тази "последна версия" - най-вероятно вече я имате.

Контекст: Windows 10 въведе концепцията за продължаващо надграждане на най-популярната операционна система за компютри и лаптопи. Ъпдейтите добавяха нови функционалности и в резултат Windows 10 наистина еволюираше.

За да даде силен начален тласък на операционната система, Microsoft направи надграждането към версия 10 безплатно за притежателите на скорошните генерации. Така Windows 10 успя да събере голяма потребителска база за рекордно време, но и не липсваха проблеми.

Windows 8.1 живее последните си дни, но още работи на милиони компютри

Windows 8.1 живее последните си дни, но още работи на милиони компютри

Операционната система няма да получава обновления и така сигурността ѝ може да бъде компрометирана

Вградените реклами и първоначално включената по подразбиране телеметрия разгневиха напредналите потребители. В хода на ъпдейтите пък на практика стана невъзможно операционната система да се използва на компютри без SSD диск - каквито бяха голям процент от тези, при които се надграждаше по-стара операционна система. Различни генерации хардуер на различен етап загубиха възможността си да получават нови функционалности от Windows 10.

Акциите на Microsoft тръгнаха нагоре след представянето на Windows 11. Какво ново в него?

Акциите на Microsoft тръгнаха нагоре след представянето на Windows 11. Какво ново в него?

Компанията затвори при оценка над $2 трлн. за първи път в историята

Така Microsoft тотално промени курса и през 2021 г. излезе Windows 11 с много по-стриктни хардуерни изисквания и скъсване с модела на продължаващо надграждане.

Какво се случи: В блог пост от Microsoft обявиха, че Windows 10 22H2 е последната версия на 10-тата генерация - поне що се отнася до функционалностите. Тя се разпространява от октомври миналата година.

На 14 октомври 2025 г. пък ще спрат и месечните "кръпки" в сигурността на операционната система. Някои корпоративни клиенти ще получават ъпдейти и известно време след това.

Още нещо: Всъщност, Windows 10 е свален от продажба още от януари, когато Microsoft спря възможността за плащане на версия за изтегляне.

Windows 10 вече е най-използваната операционна система за компютри

Windows 10 вече е най-използваната операционна система за компютри

Въпреки това, делът на Windows 7 остава впечатляващ - 36,9%

Windows 11 е безплатен за всички, които имат предходната версия и съвместим хардуер.

От друга страна: Microsoft и PC производителите могат да очакват сериозни обороти през следващите 2 години - според данни на StatCounter Windows 10 в момента има 73-процентов дял сред компютрите с операционната система на Microsoft. Тук влизат и много компании и организации, които не могат да си позволят да останат с неподдържан софтуер. Те със сигурност ще се наложи да направят ъпгрейд, който заради системните изисквания на Windows 11 вероятно ще изисква и нови машини.

Това като цяло е добра новина за технологичния сектор, който е в стагнация след вдигането на противоепидемичните мерки и даже се появяват определени въпроси, свързани с момента, който Microsoft избра, за да обяви края на Windows 10.