Windows 10 най-сетне зае първо място по популярност сред настолните операционни системи, изпреварвайки в края на миналата година Windows 7.

Делът на Windows 10 възлиза в момента на 39,22%, докато преди един месец на платформата се падаха 38,14% и тя все още отстъпваше на Windows 7, която сега контролира 36,9%. Това показват актуалните данни на услугата NetMarketShare.

Снимка 398062

Източник: NetMarketShare

С течение на времето, разликата между Windows 10 и Windows 7 се очаква да нараства в полза на първата. Но въпреки това, делът на Windows 7 остава впечатляващ, като се има предвид, че тази система вече е на 10 години, коментира technews.bg.

На 14 януари 2020 г. Microsoft ще прекрати разширената поддръжка на Windows 7, което е още една предпоставка за увеличаване на потребителската база на Windows 10.

Актуалната операционна система на Microsoft излезе преди три години и половина и в момента е инсталирана на над 700 млн. устройства - персонални компютри, таблети, смартфони и конзоли Xbox One.

Първоначално Microsoft говореше за 1 милиард устройства с Windows 10, но постигането на тази цел за кратко време се оказа нереалистично пожелание. Рано или късно обаче Windows 10 ще достигне заветните 1 милиард устройства