Microsoft вече струва над $2 трилиона.

Технологичният гигант достигна тази оценка във вторник, 22 юни, но след това акциите поевтиняха отново. В четвъртък, когато бе представен новия Windows 11, те затвориха при ниво от $266,69 — или общо $2,1 трлн.

Пазарната капитализация на Microsoft се удвои през последните две години, подкрепена от търсенето на продукти като Teams по време на пандемията. Поскъпването на акциите показва, че компанията успя да намери нов път и да погледне отвъд Windows, намирайки растеж в облачните услуги и чрез придобивания.

Откакто Сатя Надела пое поста на главен изпълнителен директор от Стив Балмър през 2014 г. (по време на 14-годишното управление на Балмър акциите изгубиха 32%), пазарната капитализация на Microsoft се покачи с над 600%.

Един от първите ходове на Надела бе пусна пакета от офис приложения като Word и Excel за Android и iOS. Година по-късно излезе и Windows 10, който бе безплатен — за разлика от Windows 7 и Windows 8. Под неговото управление компанията стана по-отворена и започна да работи с конкуренти. И подобри отношенията си с конкуренти като Red Hat и Salesforce. В четвъртък компанията обяви още, че приложенията за Android ще влязат директно в Windows 11.

Какво ново в Windows 11?

Включването на Android приложения в Windows 11 е сред най-интересните и значими новини за потребителите от вчера. Microsoft си партнира с Amazon и Intel, за да направи реалност нововъведението. Те ще могат да бъдат теглени от магазина на Amazon, който ще бъде вграден в операционната система и Microsoft Store. Той не включва всички приложения, които могат да бъдат намерени в Google Play Store, като например липсват услугите на Google. Ще ви бъде нужен и акаунт в Amazon, за да се възползвате от тях.

Android приложения

Android приложения

Задължително вече потребителите ще трябва да използват и своя Microsoft акаунт. Предходните версии даваха възможност за създаване на локален акаунт, но тя вече липсва.

Windows 11 идва и с нов дизайн, като първото нещо, което потребителите ще забележат, е, че Start менюто вече се намира в центъра — но може да бъде върнато на старото му място в дясно. Самото меню също е обновено и в него вече лиспват Live Tiles, които се появиха в Windows 8.

Start menu

Start menu

Промените във външния вид са видимо вдъхновени от проваления план за мобилния Windows 10X, както и от ChromeOS и MacOS.

Друга значима промяна е въвеждането на Windows Widgets — панел, който ще включва новини, времето и карти.

Widgets

Widgets

Windows 11 обещава и по-добра производителност. Ъпдейтите, например, вече ще са 40% по-малки и ще се изпълняват на заден фон, без да прекъсват работата на потребителя.

Новата версия на операционната система ще е безплатна за досегашните потребители на Windows. Засега не е ясно кога ще се появи тя, но се очаква това да се случи около октомври месец. Потребителите ще могат да я инсталират под формата на ъпгрейд. Минималните изисквания са повишени леко до 1 GHz процесор с поне две ядра, 4GB RAM, 64GB памет. Системата трябва да включва UEFI, Secure Boot, както и Trusted Platform Module 2.0.