Компанията Intel обяви днес, че е избрала район близо до град Вроцлав в Полша, за място на нов авангарден завод за сглобяване и тестване на полупроводници (микрочипова). Той ще помогне да се отговори на голямото търсене на капацитет за сглобяване и тестване, който Intel очаква до 2027 г., посочват от компанията.

Intel смята да инвестира до 4,6 милиарда долара в завода. Когато бъде завършен, в завода ще работят около 2000 служители на Intel. Оттам посочва още, че Полша беше избрана за място за новия обект поради няколко причини, включително инфраструктурата, отличната бизнес среда, кадрите.

Intel с най-лоши тримесечни резултати от поне 20 години

Intel с най-лоши тримесечни резултати от поне 20 години

Акциите на компанията се сринаха след обявяването на резултатите за Q4

Инвестицията на компанията в Полша, "комбинирана със съществуващото й съоръжение за производство на подложки от полупроводников материал в Лийкслип, Ирландия, както и планираното съоръжение за производство на подложки в Магдебург, Германия, ще помогне за създаването на първата по рода си от край до край полупроводника верига на стойността в Европа", се казва в съобщението.

Съоръженията ще бъдат изградени в съответствие с принципите на "зеленото" строителство и ще работят с високи екологични стандарти, за да се сведе до минимум въглеродният отпечатък и въздействието върху околната среда.

Инвестицията на Intel ще помогне на Европейския съюз да върви към целта си за по-устойчива верига за доставки на полупроводници, смятат от технологичната компания.

Intel избра този италиански град за новата си фабрика за чипове за над €4,5 милиарда

Intel избра този италиански град за новата си фабрика за чипове за над €4,5 милиарда

Американската компания за полупроводници планира мащабна инвазия в цяла Европа