През последните месеци страните от Европейския съюз (ЕС) отчитат бързо покачване на инфлацията. Някои експерти смятат, че този тренд е временен, но други предупреждават за опасни последствия от скока в цените в дългосрочен план.

Полша стана един от примерите с бърз пик на инфлацията, която достигна най-високото си равнище от две десетилетия насам. Бившият гуверньор на централната банка на икономика номер 1 в Централна и Източна Европа определи политиката на финансовата институция за справяне със ситуацията като "икономическа неграмотност".

"Заплатите растат по-бързо от цените и това предвещава още по-бързо увеличение на инфлацията в близко бъдеще", посочва Марек Белка, който беше начело на Централната банка на Полша до 2016 година. "Правителството изглежда се наслаждава на тази спирала на движение между заплатите и цените. Това обаче води към катастрофа", посочва той в интервю, цитирано от Bloomberg.

Марек Белка прави този коментар в отговор на твърденията от страна на неговия наследник Адам Глепински и на полския премиер Матеуш Моравиецки, че по-бързият растеж на заплатите в сравнение с инфлацията ще успокои ситуацията в страната.

Към момента Белка е депутат в Европейския парламент и е отявлен критик на политиката на правителството и на Централната банка на Полша.

Заедно с Унгария най-голямата икономика в региона се оказа с най-голямо увеличение на инфлацията след Естония, която е на първо място според данните за месец юли. За седмия месец на годината показателят достигна равнище от 4,7 на сто за двете страни на годишна база и 4,9 на сто за балтийската държава, сочат изчисленията на Евростат.

Инфлацията в Германия изпревари растежа на средните заплати

Инфлацията в Германия изпревари растежа на средните заплати

Последните данни категорично показват, че заплатите в Германия няма да се справят с инфлацията тази година и че кризата се задълбочава