През декември 2022 г. потребителските цени в Германия, изчислени според националните стандарти, са се увеличили с 8,6% спрямо същия месец на 2021 г., показват предварителните данни на Федералната статистическа служба на страната (Destatis).

През ноември потребителските цени в Германия са се повишили с 10% на годишна база. Спрямо предходния месец цените през декември са намалели с 0,8%. Анализаторите очакваха първият показател да се повиши с 9,1%, а вторият да се понижи с 0,3%.

По предварителни данни годишната инфлацията през 2022 г. в Германия възлиза на 7,9%.

Цените на храните и безалкохолните напитки в Германия през декември на годишна база са се увеличили с 20,7%. Услугите са поскъпнали с 3,9%. Растежът на цените на енергията за домакинствата се забави до 24,4% след покачване с 38,7% през ноември.

Потребителските цени в Германия, хармонизирани със стандартите на ЕС, са се увеличили с 9,6% на годишна база през декември. Инфлацията се забавя от 11,3% през ноември. Анализаторите прогнозираха средно 10,2% ръст на цените миналия месец, съобщи Bloomberg. Анкетираните от Trading Economics очакваха показателят да отчете покачване от 10,7%.

Окончателните данни за инфлацията за декември ще бъдат публикувани на 17 януари.