Потреблението на петрол в САЩ е спаднало до 18,1 милиона барела на ден през миналата година. Това е най -ниското ниво от 25 години насам, показват данни на правителствена агенция Energy Information Administration, цитирани от OilPrice.

Сериозно се е понижило потреблението на петрол в транспортния сектор - с рекордните 15 % през 2020 г.на годишна база.

Като цяло консумацията на петрол намалява във всички сектори, за които е нужна енергия. Причината - продължителните блокирания и други мерки за ограничаване на COVID-19 в Съединените щати през 2020 г. Това важи особено за транспортния сектор, където потреблението на бензин, дизелово гориво и реактивно гориво се понижи значително.

Потреблението на най-масовото моторно гориво в страната се е понижило с 14% до 8 милиона барела дневно, което е най -ниското ниво на потребление на бензин в страната от 1997 г., показват данните на EIA.

САЩ запазват короната си на най-големия производител на петрол в света

САЩ запазват короната си на най-големия производител на петрол в света

Страната е и най-големият потребител

Делът на бензина е 44 % от общото потребление на петрол в САЩ миналата година.

Разходът на дизелово гориво също е намалял с 8% през 2020 г. в сравнение с 2019 г. Делът на дизела представлява 21% от потреблението на петрол в САЩ миналата година. Обикновено над три четвърти от цялото дизелово гориво се използва от камиони, кораби и влакове в транспортния сектор.

Не е изненадващо, че разходът на реактивни горива бележи най -рязък спад от 62%, до нива, наблюдавани през 1983 г.

Данните на агенцията показват, че американското потребление на петрол, природен газ и въглища се е понижило с 9 % през 2020 г., което е най-ниското ниво от 1991 г.