През 2023 година продажбите в световен мащаб на смартфони "втора ръка" са се увеличили с 9,5% до 309,4 милиона броя, а приходите от продажбите им са общо почти 64,7 милиарда долара.

За сравнение, продажбите на нови смартфони са намалели с 3,5% през 2023 година.

Годишните продажби на смартфони "втора ръка" в световен мащаб може да достигнат 431,1 милиона броя до 2027 г., а размерът на пазара във финансово изражение да бъде около 109,7 милиарда долара за годината, прогнозират анализаторите от компанията IDC.

За периода от 2022 до 2027 г. средният годишен темп на растеж на броя на продажбите на употребявани устройства се очаква да бъде 8,8%, а във финансово изражение нарастването може да е с 11,1% средно за година, прогнозират експертите.

"Независимо от ръста от близо 10%, вторичният пазар на смартфони показва признаци на забавяне, поради недостиг на приложения", коментира Антъни Скарчела, ръководител на отдела за изследванията в IDC, цитиран от Интерфакс.

По думите му, "времевата рамка, в която потребителите обновяват своите смартфони, се увеличава в повечето развити пазари и закупуването на използвани устройства става основната трудност за повечето дистрибутори".

Продажбите на смартфони в света се повишиха за пръв път от 2 години - кои марки са лидери

Продажбите на смартфони в света се повишиха за пръв път от 2 години - кои марки са лидери

Челната петица по пазарен дял в света включва три китайски марки