"Гара де Норд" - основната жп гара на румънската столица Букурещ, ще бъде модернизирана в рамките на изключително мащабен проект, за който сега се търси изпълнител, съобщава Romania Insider.

Държавната железопътна компания CFR обяви начало на конкурса за първия етап от работата, който включва обновяването на трите крила на сегашната сграда. Проектирането и реализацията трябва да се случват в рамките на 55 месеца, а гаранционният срок е заложен на 60 месеца.

Няма да загубим евросредства по ремонта на Централна гара

Няма да загубим евросредства по ремонта на Централна гара

Това заяви пред Money.bg ръководителят на „Екип за управление на проекти" в НКЖИ Ивайло Дженев

Историческата гара, която освен това посреща и огромно количество жп трафик, за последно беше мащабно ремонтирана в периода 1997-1999 г.

Снимка 605027

Източник: iStock

Сега в проекта са заложени създаването на достъпна среда за хора с увреждания, възстановяване на историческия вид на някои елементи, обособяване на централно зелено пространство, нови вентилация и отопление, както и модернизиране на информационната система.

Проектът е на стойност 471,15 млн. леи или почти 100 млн. евро. За сравнение, ремонтът на Централна гара в София струва около 75 млн. лева, като все още продължават някои дейности по него.