Китай е отличник сред развиващите се икономики, макар и ръстът да се забавя. Но това скоро ще промени, смятат от Capital Economics.

През следващото десетилетие икономическият растеж в страната ще се срине до 2 процента годишно от очакваните 6-6,5 процента през тази, предвижда главният икономист за Азия Марк Уилямс, цитиран от CNBC.

"Времето на Китай като изпреварващ останалите развиващи се пазари приключва", заяви той. Сред редицата проблеми, надвиснали над втората най-голяма икономика, са демографията, намаляването на работната сила, задлъжнялостта и все по-слабите двигатели на ръста на продуктиността.

Дълговият проблем на Китай няма да изчезне, а най-големите са притеснения са при задлъжнялостта на корпорациите и на домакинствата, казва Джулиян Еванс-Притчар, старши икономист за Китай в Capital Economics. Според него силният ръст на задлъжнялостта се дължи на лоши практики на пазара на кредитирането. Освен това данните показват, че разходите на държавните компании продължават да растат и обслужването на настоящите дългове ще стане още по-трудно, когато икономиката на страната забави растеж. Сред най-задлъжнелите са предприемачите на жилищни имоти.

Китай понижи прогнозата си за растеж през 2019 година до почти 30-годишно дъно

Китай понижи прогнозата си за растеж през 2019 година до почти 30-годишно дъно

Пекин обяви и намаление на данъчната тежест с общо $298 милиарда