Китай понижи прогнозата си за икономически растеж през 2019 година и обяви големи данъчни облекчения за бизнеса и гражданите, предава Bloomberg.

Пекин предвижда експанзия на брутния вътрешен продукт през тази година между 6 и 6,5 процента - по-малко от отчетените миналата година 6,6 процента. Това означава, че страната очаква най-ниският си икономически растеж от почти три десетилетия.

По-бавният темп е резултат от опита на Китай да намали дълговия риск в икономиката, да изчисти околната среда и да се справи с бедността. Търговската война със САЩ също влияе негативно.

Сривът на продажбите на автомобили в Китай отне работата на 1 400 души в САЩ

Сривът на продажбите на автомобили в Китай отне работата на 1 400 души в САЩ

Fiat Chrysler премахва една от смените в завода си в Илинойс

За да се справи с "тежката икономическата битка пред нас", Пекин обяви и данъчни облекчения на стойност 2 трилиона юана ($298 милиарда). С три процентни пункта ще бъде намален данък добавена стойност, който покрива производствения сектор. (Китай има няколко различни ДДС - бел. ред.). С 1 процентен пункт ще бъде намален ДДС за търговията на дребно, хотелските и ресторантьорски услуги, недвижими имоти и строителство, транспорт и логистика и други. Ще бъдат намалени и други осигурителни такси.

Общият бюджетен дефицит, който Пекин предвижда, е 2,9 процента от БВП, спрямо миналогодишната цел от 2,6 процента.

Китай и САЩ са близо до търговска сделка, която може да премахне повечето мита, наложени върху внос от Поднебесната империя.

Проблемът на индустриалния сектор на Китай за милиарди

Проблемът на индустриалния сектор на Китай за милиарди

Повече от 40% от корпоративните дългове сега имат срок за погасяване от по-малко от една година, а възможностите на компаниите да ги изплащат намаляват