Според авторитетното изследване Blue Chip Economic Indicators, цитирано от Ройтерс, икономиката на САЩ през първата половина на 2007 ще нараства бавно, но в последните месеци на годината ще набере сила.

Икономистите, допитани в изследването считат, че Брутният вътрешен продукт, най-широкият показател за измерване на икономическия резултат от правителството, за тази година ще се увеличи спрямо предходната с 2.7%.

Това е значително по-висока оценка от направените преди месец прогнози за 2.3% ръст на БВП. Повече от половината от икономистите са повишили прогнозите си.

За първото тримесечие се очаква ръст на БВП от 2.5%, след което ръстът постоянно ще се усилва, докато достигне над 3% в четвъртото тримесечие.

Инфлацията, която от правителствената статистика се измерва с Индекса на потребителските цени изключвайки цените на храните и енергията, се очаква да остане около приемливите за Федералния резерв равнища между 1 и 2% - както за тази, така и за следващата година.

Прогнозите за „чистия" CPI (индекс на потребителските цени) са около 2.3% през 2007 и 2.2% през 2008.

Макар експертите да имат известни опасения за забавяне на пазара за недвижими имоти и отслабване на запасите в бизнеса, те считат, че потребителските разходи ще покрият евентуални дефицити. 93.3% от респондентите считат, че инвестициите в жилища през тази година ще намалеят - по-точно с 11.6%.

Пазарът на труда ще остане силен в течение на годината. Безработицата ще се задържи на 4.6% за първото тримесечие и 4.7% за второто.

Като цяло прогнозата за бизнеса е добра. Промишленото производство се очаква да нарасне с 2.1% за първото тримесечие и с 2.4% за цялата година. Но бизнес инвестициите ще са по-скромни по сравнение с предходни години.

Прогнозите са за реални инвестиции в бизнес оборудване и софтуер да са около 4.8% за тази и 5.7% за 2008 година. Средният ръст на бизнес инвестициите през последните три години бе 7.6%.

Изследването Blue Chip Economic Indicators от 1976 насам всеки месец обобщава прогнозите за икономическия ръст в САЩ, за инфлацията, безработицата, печалбите, лихвените равнища и редица други съществени за бизнес активността индикатори.

Документът от 16 страници струва над $700. Допитвани са повече от 50 водещи американски икономисти, работещи в най-авторитетните промишлени предприятия, банки, застрахователни дружества, брокерски фирми.