Производството на автомобили във Великобритания записа спад за първи път след 2009 година, а инвестициите в сектора намаляха с една трета заради несигурността около Brexit, която намали вътрешното търсене и планираните разходи на компаниите за ноави автомобили, сочат данните на местната асоциация, цитирани от Reuters.

Производството е намаляло с 3 процента до 1,67 милиона автомобили, а причината е главно в 10-процентния спад на вътрешното търсене, създаден от Brexit и неуспеха на правителството да обясни бъдещата си политика относно автомобилите с дизелови двигатели.

Инвестициите пък са намалели с една трета до 1,1 милиарда паунда, като компаниите очакват да разберат подробности за сделката между Лондон и Брюксел, която ще "свърже" излизането през март 2019 г. до момента, в който всички преговори ще бъдат приключени, а всички дейтали вече ще бъдат изчистени.

Според "Обществото на производителите и търговците на автомобили" ситуацията ще се запази и през 2018 година, а мечтата за постигане на същото ниво на производство като през 1972 г. до 2020 г. остава мираж.

Автомобилните производители се надяват Великобритания и ЕС да договорят сделка, която да позволи на Острова запази участие в свободния пазар, поне до края на 2020 г.