Производството на захар в Индия може да стигне най-ниските си нива от три години насам през следващия сезон. Това се дължи на сушата, която не влияе добре на захарната тръстика, в някои от най-големите производствени райони на страната.

Продукцията може да спадне до 28 или 29 милиона тона захар през сезона, който започва от месец октомври, спрямо 33 милиона тона за предходния такъв. Това заяви Пракаш Нейкънвайр, управляващ директор на Националната федерация на корпоративните захарни фабрики, пише Bloomberg.

Сушата вреди на растителните култури от захарно цвекло в някои части в Махаращра и Карнатака, а периодът на летния влажен мусон се забавя, като намалява шансовете за добра реколта в близко бъдеще.

Иран купува сурова захар от Индия с рупии от петрол

Иран купува сурова захар от Индия с рупии от петрол

Техеран оползотворява спечелените пари за да внася захар за първи път от 5 години

По-малкото количество продукция може да намали вътрешния излишък, а това би повлияло на цените на захарта. Индия може да бъде износител или вносител на суровината в зависимост от производството.

"Части от Махаращра и Карнатака не успяват да се справят с постоянната суша, което освен че води до неблагоприятно въздействие върху растителните култури, повлиява и негативно върху качеството на захарта след това", допълва Нейкънвайр.

Според него голямо значение за производството ще има и летния влажен мусон, който засега се забавя.

Захарта поскъпва по борсите заради суша в Бразилия

Захарта поскъпва по борсите заради суша в Бразилия

Очаква се това да бъде най-слабата реколта от 2007 година насам

Продукцията във втория най-голям производствен район на Индия - Махаращра може да се понижи с 40% до 6,44 милиона тона за периода 2019-2020 година, смята Шехар Гейквад, комисар по захарта в района. Теренът, на който са засадени тръстиковите растения, може да се свие с 28% до 843 000 хектара спрямо предходната година.

Растенията в голяма част от Махаращра са пресъхнали. Много земеделци продават техните полета със захарна тръстика на купувачите на фураж, тъй като те предлагат по-добри цени от търговците на захар. Земеделците трябва да продължат да поливат растенията през следващите 6-8 месеца, но те не знаят дали изобщо ще настъпи летния влажен мусонен период тази година.

Югозападния мусон, който полива над половината от земеделските култури в Индия, е закъснял с повече от седмица според метеорологичните служби. Мусонът, който обикновено стига Карнатака до 5-и юни и Махаращра до 10-и, сега е закъснял и в двата производствени района.