Ядреният сектор на Русия осигурява непрекъснато и цялостно електрозахранване на потребителите в страната. Това продължава засилено и тази година, в контекста на борбата с новия коронавирус.

Това пише в поздравителен адрес президентът на Руската федерация Владимир Путин по повод Деня на руския работник в ядрената индустрия - 28 септември. Поздравлението на Путин беше излъчено в ефира на телевизия "Русия 24".

"Ядрената индустрия на Русия, екипите от специализираните предприятия, изследователските институти и конструкторските бюра постигат изключителни резултати, които са значими за цялата страна. На първо място - развитието на производството на ядрена енергия със стриктно спазване на най-високите изисквания и стандарти за безопасност", пише Путин.

Русия планира да увеличи ядрените си мощности до 25% от енергийния си микс

Русия планира да увеличи ядрените си мощности до 25% от енергийния си микс

По план това би трябвало да се случи до 25 години

По-рано този месец генералният директор на "Росатом" Алексей Лихачов заяви, че Русия планира в близките 25 години да увеличи ядрените си мощности, които да достигат до 25% дял от енергийния микс на страната. Лихачов съобщи, че в рамките на 2020-а година делът на електроенергията, придобита от ядрени централи, може да достигне до 20%. А това е по-малко от очакваното и се дължи на намаляването на общото производство.

В началото на месец март тази година президентът на Русия отново коментира развитието на ядрения сектор в страната. Тогава той посочи, че руската ядрена индустрия е изпреварила всички останали по света. "Ние правим най-много ядрени енергоблокове и работим наистина много добре", допълни той.

Путин: Руската ядрена индустрия е изпреварила всички останали по света

Путин: Руската ядрена индустрия е изпреварила всички останали по света