Русия планира в близките 25 години да увеличи ядрените си мощности, които да достигат до 25% дял от енергийния микс на страната. Това заяви генералният директор на "Росатом" Алексей Лихачов в интервю за радио "Ехото на Москва".

По думите на Лихачов през тази година делът на електроенергията, придобита от ядрени централи, може да достигне до 20%, което е по-малко от очакваното. А това се дължи на намаляването на общото производство, посочи още той.

Според данни на системния оператор на страната през август тази година руските ядрени централи са изработили 16,6 милиарда киловатчаса, което е почти 1% по-малко, отколкото предишната 2019 година.

Китай ще изпревари САЩ като най-голям производител на ядрена енергия. И това може да стане по-скоро от очакваното

Китай ще изпревари САЩ като най-голям производител на ядрена енергия

Липсата на нови проекти в САЩ, Япония и Европа дава зелена светлина на Пекин и Москва

Лихачов заяви и че строителството на първи и втори енергоблок на Беларуската АЕЦ върви по план и под пълния контрол на Международната агенция за атомна енергия и Световна асоциация на организациите - оператори на АЕЦ (WANO).

Беларус изгражда своята АЕЦ в град Островец с руски държавен кредит от 10 милиарда долара. По предишните условия на договора, погасяването му трябваше да започне шест месеца след въвеждането на централата в експлоатация, но не по-късно от 1 април 2021 година. През юли тази година срокът на кредита беше удължен с две години.

Първата ядрена централа на Беларус ще осигурява 40% от електроенергията на страната

Първата ядрена централа на Беларус ще осигурява 40% от електроенергията на страната

Рекаторът на първия енергоблок на централта ще бъде зареден с ядрено гориво през август

Директорът на "Росатом" добави, че руската държавна корпорация е готова да даде "пълни консултации" по въпросите на безопасността на строящата се ядрена централа на всички съседни страни. Най-големи опасения от проекта се наблюдават в Литва. Преди около година правителството на страната закупи йодни таблетки на обща стойност 1 милион евро на фона на нарастващите страхове на гражданите. Цeнтpaлaтa ce изгpaждa в гpaд Ocтpoвeц, ĸoйтo ce нaмиpa нa пo-мaлĸo oт 20 ĸилoмeтpa oт гpaницaтa c Литвa и нa 50 ĸилoмeтpa oт cтoлицaтa нa cтpaнaтa Bилнюc. Cпopeд дaнни нa Eвpocтaт oт 2017 гoдинa в Литвa живeят 2 милиoнa и 848 xиляди дyши. Πo дaнни нa OOH oт 2016 гoдинa във Bилнюc живeят нaд 544 xиляди дyши.

Литва изхарчи близо €1 милион за йодни хапчета заради пускането на първата ядрена централа в Беларус

Литва изхарчи близо €1 милион за йодни хапчета заради пускането на първата ядрена централа в Беларус

Съоръжението се намира на 20 километра от литовската граница