Литва очаква да получи над 4 милиона йодни таблетки. Причината - до края на годината се очаква да бъде пуснат първият реактор на първата ядрена електроцентрала в съседен Беларус.

Правителството в Литва съобщи, че таблетките, които ще струват на страната 900 000 евро, или 1 милион щатски долара, трябва да бъдат доставени от производителя до 1 месец, пише Радио "Свободна Европа", позовавайки се на Associated Press.

Централата се изгражда в град Островец, който се намира на по-малко от 20 километра от границата с Литва и на 50 километра от столицата на страната Вилнюс. Според данни на Евростат от 2017 година в Литва живеят 2 милиона и 848 хиляди души. По данни на ООН от 2016 година във Вилнюс живеят над 544 хиляди души.

След като таблетките бъдат доставени, те ще се раздадат на гражданите в случай на авария и радиационно облъчване от ядрената централа, която се изгражда с руска помощ.

При ядрено лъчение хората трябва да приемат йодни таблетки, защото те помагат да се ограничи натрупването на радиация в щитовидната жлеза.

"Невъзможната любов" на Източна Европа към ядрената енергетика

"Невъзможната любов" на Източна Европа към ядрената енергетика

Защо плановете за нови реактори удрят на камък?

Първият реактор на централата трябва да бъде пуснат в експлоатация до края на тази година, а вторият - през 2020 година. Двата реактора ще могат да генерират около 2,4 гигавата електроенергия.

Правителството на Литва е категорично против строежа на ядрената централа и не веднъж страната е изразявала опасения относно сигурността на съоръжението. Въпреки това централата ще стане факт, а единствените възможни мерки от литвоска страна са именно закупуването на йодни таблетки, както и изграждането на системи за алармиране при аварии и установяването на пътища за бърза евакуация.

Литва затвори единствената си ядрена централа преди 10 години. Понастоящем държавата е забранила закупуването на електроенергия от Беларус в знак на протест.

Следващият Чернобил може да е в морето

Следващият Чернобил може да е в морето

Русия и Китай в надпревара за плаваща ядрена централа