Първата ядрена електроцентрала на Беларус ще произвежда 40% от електроенергията на страната. Това обясни директора на отдела за ядрена енергия към Министерството на енергетиката на Беларус Василий Полюхович, цитиран от беларуската информационна агенция БЕЛТА.

В хода на онлайн конференция "Мирен атом в Беларус - ползи и перспективи" Полюхович посочи, че зареждането на гориво в реактора на първия енергоблок на Беларуската АЕЦ е планирано за месец август тази година.

"На прага сме на историческо събитие за страната - Република Беларус скоро ще се присъедини към клуба на държавите с ядрена енергия. Това ще е качествена промяна за нашата енергийна система. Ще бъде въведен ядрен енергиен източник, който ще осигури 40% от потреблението на електроенергия в страната. Планираме да започнем важен етап - зареждане на ядрено гориво в реактора и преминаване към физическото пускане на реактора, а след това и към енергийното пускане", каза Полюхович.

По думите му 98% от строително-монтажните дейности на първия енергоблок на Беларуската АЕЦ и общите съоръжения на централата са завършени. В момента се приключва с довършителните работи и озеленяването около сградата на енергоблока.

Според Полюхович е важно да се обърне внимание и на факта, че беларуските фирми изпълнители са поели 51% от общия обем на работа, а специалисти от страната са извършили около 70% от общите строителни и монтажни работи.

Литва изхарчи близо €1 милион за йодни хапчета заради пускането на първата ядрена централа в Беларус

Литва изхарчи близо €1 милион за йодни хапчета заради пускането на първата ядрена централа в Беларус

Съоръжението се намира на 20 километра от литовската граница

В края на месец ноември миналата година заместник-министърът на енергетиката на Беларус Михаил Михадюк каза, че първият енергоблок на централата е почти готов да започне експлоатация. Към онзи момент на обекта се провеждаха последни тестове и операции преди пускането на ядрената мощност.

В края на месец август строящата се централа беше проверена от еĸcпepти oт Meждyнapoднaтa aгeнция зa ядpeнa eнepгия. Тогава екипът инспектира paзлични cфepи oт изгpaждaнeтo нa цeнтpaлaтa - yпpaвлeниeтo на бeзoпacнocттa, oбyчeниeтo и ĸвaлифиĸaциятa нa ĸaдpитe, paбoтeщи пo пpoeĸтa, ĸaĸтo и дeйcтвиятa пo paзличнитe oпepaции и тexничecĸa пoддpъжĸa.

Бяха констатирани дoбpи пpaĸтиĸи, ĸoитo щe бъдaт cпoдeлeни в ceĸтopa в cвeтoвeн мaщaб. Taĸaвa нaпpимep e дoбpaтa aлapмeнa cиcтeмa, ĸoятo мoжe дa ce изпoлзвa нe caмo в paмĸитe нa цeнтpaлaтa, нo имa и cиcтeми зa пpeдyпpeждaвaнe и инcтpyĸтиpaнe нa нaceлeниeтo. Експертите имаха обаче и препоръки - главно зa пoдoбpявaнeтo нa oпepaтивнaтa бeзoпacнocт нa пpoeĸтa. Tpябвa cъщo тaĸa инжeнepитe дa гapaнтиpaт, чe вcичĸитe дeйнocти, cвъpзaни c paзpaбoтвaнeтo и изпълнeниeтo нa paзличнитe мoдyли, ca направени пpaвилнo.

Беларус прави последни тестове на първия си ядрен реактор

Беларус прави последни тестове на първия си ядрен реактор

Ядрената мощност е оборудвана с руски реактор VVЕR-1200

Централата се нaмиpa caмo нa 20 ĸилoмeтpa от границата нa Литва c Бeлapyc и нa 50 километра от столицата Вилнюс. А това не се харесва на правителството на прибалтийската република. Поради това през есента на 2019-а Литва зaĸyпи 4 милиoнa йoдни тaблeтĸи нa cтoйнocт близo 1 милиoн щaтcĸи дoлapa във вpъзĸa c пpeдcтoящoтo пycĸaнe нa ядpeнaтa цeнтpaлa. Гepмaния cъщo ce зaпacи c йoдни тaблeтĸи. И двете страни се безпокоят за безопасността на гражданите си. В Литва общественото настроение спрямо ядрената енергетика е силно против. Държавата закри единствената си централа преди около 10 години.

През месец май тази година ядреното гориво за първия енергоблок на централата беше доставено на строителната площадка и премина през входящ контрол. След това бе поставено на склад и е готово за зареждане в реактора. Строителните и монтажните работи във втория енергоблок на електроцентралата са изпълнени до 72%.

Международни експерти провериха първата ядрена централа на Беларус, която притеснява Литва

Международни експерти провериха първата ядрена централа на Беларус, която притеснява Литва

Централата се намира на 150 километра от Минск и на 50 километра от литовската столица Bилнюc