Експерти от Международната агенция за ядрена енергия направиха проверка на изграждането на първата ядрена централа в Беларус.

В експертната група участваха ядрени специалисти от САЩ, Русия, Франция, Холандия, Белгия, Бразилия, Словакия и Армения, както и други служители от международната агенция.

По време на 18-дневната мисия в град Островец експертите са инспектирали различни сфери от изграждането на централата - управлението за безопасността, обучението и квалификацията на кадрите, работещи по проекта, както и действията по различните операции и техническа поддръжка.

Проверени са и експлоатационният капацитет на съоръженията, радиационната защита, готовността за реакция при спешни случаи и аварии и други.

"Невъзможната любов" на Източна Европа към ядрената енергетика

"Невъзможната любов" на Източна Европа към ядрената енергетика

Защо плановете за нови реактори удрят на камък?

Централата е разположена на 150 километра от беларуската столица Минск. Тя ще има два енергоблока, които ще са оборудвани с руски реактори тип VVER-1200 с дизайн AES-2006. Очаква се централата да произвежда 2,4 гигавата електроенергия. Първият блок на централата по план трябва да заработи през следващата 2020 година.

Експертните проверки нямат за цел да инспектират дизайна на проекта, а да подобрят неговата експлоатационна безопасност чрез обективна оценка на ефективността, използвайки стандартите на ядрената агенция, казват от международната служба.

В изграждащия се беларуски ЯЕЦ експертите са определили редица добри практики, които ще бъдат споделени в сектора в световен мащаб. Такава например е добрата алармена система, която може да се използва не само в рамките на централата, но и има системи за предупреждаване и инструктиране на населението. Специалистите също така са останали впечатлени и от намиращите се в основните контролни зали интегрирани дисплеи панели за управление и контрол на мобилното оборудване на централата, което се използва в спешни случаи.

Първата в света плаваща ядрена централа пое по своя курс

Първата в света плаваща ядрена централа пое по своя курс

Проектът е за 480 милиона долара

Мисията е дала няколко препоръки, главно за подобряването на оперативната безопасност на проекта. Трябва също така инженерите да гарантират, че всичките дейности, свързани с разработването и изпълнението на различните модулим са изпълнени правилно. Екипът от експерти е представил примерен доклад с констатациите си на ръководството на централата, който трябва обстойно да се анализира и от ядрения регулатор на Беларус. Окончателната версия на доклада ще бъде готова в 3-месечен срок и следва да се представи на правителството на страната.

По думите на главния инженер на ядрения проект Анатолий Бондар посещението и инспекцията на международните специалисти представлява чудесна възможност на едно място да се съберат най-добрите ядрени кадри, които да направят обстоен преглед и да спомогнат за повишаването на експлоатационната безопасност при планирания старт на новия реактор.

Преди само седмица стана ясно, че правителството на Литва е закупило 4 милиона йодни таблетки на стойност близо 1 милион щатски долара във връзка с предстоящото пускане на ядрената централа, която се намира само на 20 километра oт гpaницaтa на прибалтийската република с Беларус и на 50 ĸилoмeтpa oт cтoлицaтa ѝ Bилнюc. Германия също се запаси с йодни таблетки.

Литва дълбоко се съмнява в безопасността на проекта, поради което в страната се изготвят и системи за алармиране, както и инфраструктура за бърза евакуация.

Литва изхарчи близо €1 милион за йодни хапчета заради пускането на първата ядрена централа в Беларус

Литва изхарчи близо €1 милион за йодни хапчета заради пускането на първата ядрена централа в Беларус

Съоръжението се намира на 20 километра от литовската граница