Първата в света плаваща ядрена централа вече плава, съобщи news.bg, позовавайки се на AFP.

Въпреки предупрежденията на природозащитници, че руският проект, оценен на 480 милиона долара, носи сериозен риск, днес той поема по първия си курс - в Северния ледовит океан.

Зареденият с ядрено гориво "Академик Ломоносов" ще потегли от арктическото пристанище Мормонско за своето 5000-километрово плаване към Североизточен Сибир. 

Следващият Чернобил може да е в морето

Следващият Чернобил може да е в морето

Русия и Китай в надпревара за плаваща ядрена централа

Руската ядрена агенция "Росатом" обясни, че реакторът просто е алтернатива на изграждането на стационарна атомна електроцентрала на сушата, както и че възнамерява да продава такива реактори в чужбина.

Дебатът по темата обаче е ожесточен. Природозащитниците са на мнение, че проектът крие рискове и дори го нарекоха потенциален "Чернобил на лед" или "ядрен "Титаник".

Допълнително безпокойство създаде и експлозията по-рано през месеца при военен тест в Руския север, която доведе до временен скок на радиоактивността.

Очаква се пътуването на реактора да продължи между 4 и 6 седмици - продължителността ще зависи от метеорологичните условия и количеството лед по маршрута.

Работата по 144-метровия плавателен съд "Академик Ломоносов" започва през 2006 година в Санкт Петербург. Когато пристигне в град Певек, Чукотка, той ще замени местен ЯЕЦ и затворен ТЕЦ на въглища.

По план производството на електричество трябва да започне към края на годината.

"Академик Ломоносов" е с водоизместимост 21 000 тона, като на него са монтирани два 35-мегаватови реактора, подобни на използваните в ядрените ледоразбивачи. С екипаж от 69 души той може да плава със скорост 3,5-4,5 възела.

Money.bg вече разказа на своите читатели за историята, съпътстваща руския проект за плаваща ядрена централа и основните притеснения около реализирането на проекта. Повече по темата може да прочетете тук.

Руското оръжие-чудо. Какво се знае за него? (ВИДЕО)

Руското оръжие-чудо. Какво се знае за него? (ВИДЕО)

Неговото изпитание причини тайнствената експлозия на военен полигон край Архангелск