Русия ще построи първата в света плаваща атомна електроцентрала. Централата "Академик Ломоносов" ще бъде изградена в най-северния руски град Певек, Чукотка и трябва да бъде пусната в експлоатация до 2019 г.

Съоръжението, което представлява голям неподвижен плавателен съд с дължина 144 м и ширина 30 м, ще произвежда топлинна и електрическа енергия, а ще може да се използва и за обезсоляване на морска вода. Цената на проекта е 6 млрд. рубли (232 млн. долара), а основен инвеститор и собственик е държавната компания Росатом.

Плаващата АЕЦ ще бъде оборудвана с 2 реактора, способни да произвеждат до 70 мегавата електроенергия и 50 гигакалории (300 мегавата) топлина при нормални експлоатационни условия. Този капацитет е достатъчен, за да осигури енерго- и топлоснабдяването на град с население от 100 000 души.

АЕЦ "Академик Ломоносов" ще замени остарялата АЕЦ "Билибинская", която в момента генерира до 80% от електроенергията в изолираната мрежа "Чаун-Билибинская" в Далечния Изток на Русия. Новата АЕЦ трябва да работи около 40 години.