Руската ядрена индустрия е изпреварила всички останали по света. Това заяви президентът на Русия Владимир Путин по време на деветата серия на проекта "20 въпроса към Владимир Путин", цитиран от ТАСС.

Ние правим най-много ядрени енергоблокове и работим наистина много добре, допълни Путин.

По думите му Русия е на първо място в света по мощност на заводи за обогатяване на уран и е единствената държава, която управлява промишлен реактор на бързи неутрони. В другите държави работят само изследователски реактори с ниска мощност.

Кои са страните с най-много ядрени мощности в света?

Кои са страните с най-много ядрени мощности в света?

Какво е бъдещето на ядрената енергетика?

Президентът на Русия е на мнение, че развитата ядрена индустрия на страната позволява създаването на уникални продукти. Като пример той посочи първата и засега единствена в света плаваща ядрена електроцентрала "Академик Ломоносов".

"Осъществяват се и разработки за използване на постиженията на атомната индустрия в космоса", каза още Путин.

Наскоро money.bg разказа на читателите си за страните с най-много ядрени мощности в света. Русия е на пета позиция в тази класация след САЩ, Франция, Китай и Япония.

Русия посяга върху Африка, пробутва на държавите "неподходяща" ядрена енергия

Русия посяга върху Африка, пробутва на държавите "неподходяща" ядрена енергия

Енергията от ядрените централи няма да помогне на най-бедните хора

Държавата изпълнява най-много ядрени проекти в света към момента. Русия дори получи и обвинение, че се "опитва да увеличи влиянието си в Африка, продавайки ядрени технологии на бедните страни на Черния континент за милиарди долари", което според анализатори е неподходящо и ненужно на бедните хора там.

Reuters съобщи, че представители на руската държавна корпорация "Росатом" са опитвали да окажат въздействие върху лидерите на десетки африкански страни през последните две години за използването на руски ядрени технологии.

Руската компания вече строи ядрен реактор в Египет на стойност 29 милиарда долара. Тя има сключени споразумения още с Уганда, Руанда, Гана, Южна Африка, Нигерия, Судан, Етиопия, Република Конго и Замбия.

Привържениците на ядрената енергетика твърдят, че продължителните срокове за строителство на ядрени реактори позволяват на по-бедните страни да изграждат своята инфраструктура. Други пък са на мнение, че подобни ядрени мощности са неподходящи за тези страни.

Защо Русия може да спечели от новата Европейска зелена сделка?

Защо Русия може да спечели от новата Европейска зелена сделка?

Тя открива възможности за руските интереси в Централна и Източна Европа

Интересен момент се очертава и около Европейската зелена сделка, целяща намаляване на въглеродните емисии с 55% до 2030 година и пълното им неутрализиране до 2050 година. Засега използването на ядрени централи, които не отделят нито грам вредни газове, не приспада към амбициозния план на ЕС, но това може да се промени, което би било добра новина за Русия. "Росатом" от години гледа към пазарите в Източна Европа като добра възможност за растеж.

Към момента в страните от ЕС има активни 126 ядрени централи, които допринасят за около 50% от нисковъглеродното производство на ток и така спестяват 700 милиона тона въглероден диоксид на година.

Към момента в региона на ЦИЕ има 41 ядрени централи, като "Росатом" развива дейност в четири държави - Унгария, Чехия, Словакия и България. В момента държавното дружество работи по изграждането на две нови ядрени централи - в Беларус и в Унгария.

Руската ядрена енергетика погледна към Замбия и Бангладеш

Руската ядрена енергетика погледна към Замбия и Бангладеш

Руските компании ще бъдат поканени първи за участие в поръчката за втората ЯЕЦ в Бангладеш