Руската ядрена компания "Росатом" продължава да обсъжда строителството на ядрена централа със Замбия. Това заяви министърът на външните работи на страната Джозеф Маланджи.

През юни 2017 година двете страни подписаха споразумение, според което "Росатом" трябваше да проведе предварителна техническо-икономическа обосновка за оценка на възможността за строителство на централа в Замбия.

"Специалисти от двете страни редовно провеждат срещи, като последните преговори се проведоха миналата седмица", посочва Маланджи, обяснявайки дали страната му обсъжда строителството на ядрена централа с представители на руската държавна корпорация.

"Росатом" ще строи първата ядрена централа в Узбекистан

"Росатом" ще строи първата ядрена централа в Узбекистан

Площадката за изграждането на централата е одобрена от международните експерти

Освен в Замбия руските компании в сектора имат и сериозен интерес към изграждането на втора ядрена централа в Бангледеш.

Бангладеш иска да построи втора ядрена електроцентрала в страната и е готова да даде предимство на руските компании при обявяване на международен търг, заяви пред РИА Новости външният министър на Бангладеш Абул Калам Абдул Момен.

По думите му руските компании ще бъдат поканени първи за участие в проект за втората ЯЕЦ. Според него Бангладеш е лишена от енергийни ресурси страната и се нуждае от втора ядрена мощност.

"Ето защо искаме втора ЯЕЦ. Имаме добри отношения с Русия и те предлагат отлични споразумения по отношение на ядрените отпадъци. Ще обявим международен търг и ще изберем между най-добрите варианти", допълни Абдул Момен.

Първата ядрена централа в Бангладеш - "Рупур", която се изгражда с помощта на Русия - по график трябва да започне работа през 2023 година. Тя ще разполага с два реактора ВВЕР-1200 с обща мощност 2 400 мегавата. Съоръжението се строи по руски проект и е разположено на 160 километра от столицата Дака.

Защо светът има нужда от повече ядрени мощности?

Защо светът има нужда от повече ядрени мощности?

Над 20 нови ядрени реактора трябва да бъдат пуснати преди 2020 година