Руската държавна атомна енергийна корпорация "Росатом" планира да започне изграждането на първата ядрена централа в Узбекистан през 2020 година. Това заяви генералният директор на "Росатом" Алексей Лихачов.

Той обясни, че диалогът между "Росатом" и финансовото министерство на Узбекистан по икономическите въпроси и отношения в рамките на кредитното споразумение продължава. По думите му е подготвена цялата необходима информация и в договорните документи е описан вида на бъдещата централа и основните ѝ параметри. "Планираме до края на годината да достигнем най-високо ниво на преговори по договора. Проектът е търговски и затова ни предстоят немалко сериозни преговори за сроковете и стойността му", каза още Лихачов.

Защо светът има нужда от повече ядрени мощности?

Защо светът има нужда от повече ядрени мощности?

Над 20 нови ядрени реактора трябва да бъдат пуснати преди 2020 година

Русия и Узбекистан подписаха споразумение за сътрудничество при строителство на централата в началото на месец септември 2018 година.

"Росатом" планира да изгради два енергоблока от поколение "три плюс" с реактори ВВЕР-1200 (VVER-1200). За приоритетно място за строителството на централата беше избрана площадка до езерото Тузкан в Джизакска област.

Площадката вече беше проверена и от експертите на Международната агенция по атомна енергия (МААЕ). Според проверката мястото напълно съответства на критериите на организацията, съобщиха от Агенцията за развитие на ядрената енергетика на Узбекистан "Узатом".

В тази връзка генералният директор на изследователския институт за инженерни проучвания в строителството в страната Юлдаш Магрупов обясни, че от международната агенция по принцип отбелязват 15 неблагоприятни фактора, които могат да поставят строителството на ядрената мощност под въпрос. 14 от тези фактори липсват на площадката до езерото Тузкан, което се срещало много рядко.

По план инженерните проучвания трябва да приключат до края на 2019 година.

Русия посяга върху Африка, пробутва на държавите "неподходяща" ядрена енергия

Русия посяга върху Африка, пробутва на държавите "неподходяща" ядрена енергия

Енергията от ядрените централи няма да помогне на най-бедните хора