Русия се опитва да увеличи влиянието си в Африка, продавайки ядрени технологии на бедните страни на Черния континент за милиарди долари. Според анализатори обаче това е неподходящо и ненужно на бедните хора там, пише Guardian. 

Представители на руската държавна корпорация "Росатом", която отговаря както за военната, така и за гражданската употреба на ядрената енергия, са опитвали да окажат въздействие върху лидерите на десетки африкански страни през последните две години.

Компанията, която вече строи ядрен реактор в Египет на стойност 29 млрд. долара, е сключила споразумения с Уганда, Руанда, Гана, Южна Африка и други. 

Нигерия има споразумение с "Росатом" за строителството на ядрен реактор, а по-малко амбициозни споразумения за сътрудничество са били подписани със Судан, Етиопия и Република Конго. Русия също така е създала офиси за подкрепа на ядрената енергия в Замбия, с добре финансирани информационни кампании, целящи да засилят ентусиазма относно ядрената енергия.

Единствената ядрена централа в Африка ще получи ремонт за удължаване на живота

Единствената ядрена централа в Африка ще получи ремонт за удължаване на живота

Къде се намира тя?

Победители в конкурс за цяла Африка са били наградени с "образователно" пътуване до Русия, което е включвало посещения на ядрена електроцентрала и в "научния град" Обнинск.

Типичният пакет, предлаган на страна, заинтересувана от ядрената енергия, включвал щедри заеми и дългосрочни договори за доставка. Русия е отпуснала на Египет заем, покриващ 85 процента от разходите по строителството на ядрения му реактор.

"Росатом" обучава местни специалисти по ядрена физика и енергия в няколко африкански страни, като стои зад програма за отпускане на стипендии на изследователи в Кения.

Привържениците на ядрената енергетика твърдят, че продължителните срокове за строителство на ядрени реактори позволяват на по-бедните страни да изграждат своята инфраструктура. Ала Невин Шепърс, която е ядрен експерт от Международния институт за стратегически изследвания в Лондон, заяви, че леководната реакторна технологията, предлагана от Русия, не е подходяща за много от африканските страни.

"По отношение на икономическия смисъл по-малките страни, които имат да извървят дълъг път в развитието на своите мрежи, би било по-добре да се стремят към нещо като по-малки модулни реактори", изтъква тя.

В Русия, Китай и САЩ се разработва технология за по-евтини реактори с капацитет 300 мегавата.

Опасение съществува и около това, че скъпите проекти, предпочитани от "Росатом", няма да са от полза за най-бедните хора в Африка. В повечето страни енергията се генерира в големи, централизирани централи и се разпределя по национална електроснабдителна мрежа - модел, който ще бъде подсилен в Африка от ядрената енергия.

Защо климатът се нуждае от ядрената енергетика?

Защо климатът се нуждае от ядрената енергетика?

Ако всички атомни централи в САЩ бъдат затворени, въглеродните емисии ще се увеличат с еквивалента на 47 милиона допълнителни автомобили на пътя